Кога децата трябва задължително да отидат на лекар

OFFNews 20 януари 2022 в 08:25 1536 1

Снимка Архив

Трайно повишената температура над 38,5 градуса, когато тя не може да бъде свалена със стандартни медикаменти, алармира за преглед от лекар или за насочване към болница, заяви Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София по БНТ. 

Други симптоми са, ако детето започне да диша много учестено и повърхностно, ако е много бледо или устните му със синкав цвят, допълни той. 

По думите му напливът на болни деца с COVID-19 е сериозен, но няма случаи на дете, което не е прегледано, ако се нуждае от хоспитализация се пренасочва към друго лечебно заведение. 

"Лечението на деца трябва да бъде изписано от лекар и да няма самолечение, задължително е да бъде след преглед от лекар. В момента максималният капацитет на болницата за деца с коронавирус е разкрит - 11 легла, като всички са заети, приемат се както новородени, така и такива до 18-годишна възраст. Легла, когато се налага, се разкриват", каза още Благомир Здравков.

По думите му е редно да се преглеждат пациентите, а не само дистанционно да бъдат изписвани схеми за лечение, особено за децата.

Той поясни, че когато детето е положително и в самото домакинство има болен с COVID-19, трябва да се премине към изолация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови