Клинични изпитвания на хапче срещу COVID-19 у нас. 9 от 10 души оздравяват

OFFNews 11 февруари 2022 в 11:34 3440 0

20 българи са участвали в клинични изпитвания на противовирусното хапче на "Пфайзер", 9 от 10 са оздравели. Изпитванията са проведени в пловдивската болница "Св. Пантелеймон" през декември, съобщи по bTV началникът на COVID отделението в лечебното заведение д-р Атанас Парев.

"Има много добър резултат от хапчето по отношение на болните от COVID. Хората, склонни към тежко протичане, най-често оздравяват на третия ден, а лечението намали влизането в болница и смъртността с 89%, от 10 човека, всеки 9 са оздравели", казва д-р Парев.

Болницата продължава да набира доброволци. Хапчето е безплатно за хората, които участват в клиничното проучване. В момента има трима доброволци, които пият от таблетките, и се чувстват много добре, никой не се е разболял от тях, допълни д-р Парев.

Той поясни, че лечението вече не е експериментално, защото е разрешено за употреба в САЩ и в Европа, но все още е експериментално за хората, които са контактни на болни.

Сега хапчето се дава на хора, които са контактни на болен. Те нямат симптоми, здрави са и ако в първите 4 денонощия от контакта започнат да пият тези хапчета, имат реалния шанс да не се разболеят, обясни д-р Парев.

Установените странични ефекти са горчивина в устата, леко главоболие, гастроинтестинални ефекти, затова се препоръчва да се пият след хранене, посочи началникът на COVID отделението.

Той поясни, че болните пият 5 дни хапчето, а контактните 10 дни, защото толкова е инкубационният период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!