Климатичните промени увеличават риска от болести, пренесени от комарите

OFFNews 22 юни 2023 в 16:55 913 0

комар

Снимка Pixabay

комар

Климатичните промени ще доведат до нарастващ риск от болести, пренасяни от комари, съобщи АП, позовавайки се на изявление на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Съществува нарастващ риск от болести като денга и чикунгуня в Европа. Горещите вълни и наводненията на континента ще станат по-чести и по-тежки, летата ще бъдат по-дълги и по-топли. Условията ще бъдат благоприятни за разпространение на инвазивни видове комари като тигров комар (Aedes albopictus) и комар, разпространяващ жълта треска (Aedes aegypti), предупреждават европейските експерти.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, който е базиран в Стокхолм, Швеция, съобщава в доклад, че тигровият комар е вектор за разпространение на вирусите денга и чикунгуня. Този комар се разпространява все повече в Северна и Западна Европа. Комарът, пренасящ жълтата треска, пренася и денга, чикунгуня, зика и западнонилски вируси. Той се размножава в Кипър от 2022 г. и може да продължи с разпространението си и в други европейски държави.

Преди десет години тигровият комар се среща в осем европейски държави, засегнати са 114 региона. През 2023 г. комарът вече се среща в 13 държави, засегнати са 337 региона, съобщава докладът на центъра, цитиран от БТА.

"Ако това продължи, можем да очакваме още повече заболявания и възможни смъртни случаи от денга, чикунгуня, западнонилска треска", каза директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Амон. "Усилията трябва да бъдат насочени към начините за контрол над популацията на комарите, наблюдение и персонални мерки за превенция."

Според центъра устойчивите начини за контрол над популацията на комарите включват премахването на застоялите води, в които се развъждат комарите, използването на екологични ларвициди и инструктиране на отделните общности. За да се предпазят, хората трябва да използват мрежи, да почиват и спят в проверени за комари и добре проветрени стаи, да носят дрехи, които покриват по-голяма част от тялото и да ползват репеленти.

Според центъра нарастващата опасност от болести, разпространявани от комари, е сериозна.

Няма специфично лечение за денга. Около 80 процента от инфекциите преминават сравнително леко. Тежките случаи могат да доведат до вътрешни кръвоизливи, увреждане на органите и смърт.

Треската чикунгуня е идентифицирана в Африка през 1953 г. Смята се, че от нея страдат десетки хиляди души. Тя причинява силни болки в ставите. Рядко води до фатален изход. Няма ваксина. Приемат се болкоуспокояващи.

Западнонилската треска причинява главоболие, висока температура, болки в мускулите и ставите, гадене и умора. Обикновено хората се възстановяват от заболяването, но симптомите могат да продължат седмици и дори месеци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика