Климатичните промени ще предизвикат бум на инфекциозните болести

Липсата на имунизации ще доведе до по-висока смъртност, предупреди Питър Сандс, изпълнителен директор на Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2022 в 11:13 806 0

Питър Сандс

Снимка Getty Images

Питър Сандс, изпълнителен директор на Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария

Климатичните промени в крайна сметка ще се окажат пагубни за хората, тъй като ще предизвикат бум на инфекциозните болести, предупреди Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, цитиран от Франс прес.

През 2022 г. фондът установява "нарастващото въздействие" на изменението на климата върху здравето, отбеляза неговият изпълнителен директор Питър Сандс.

Макар увеличаването на случаите на малария досега да се дължеше на зачестилите и опустошителни тропически бури, "с наводненията в Пакистан те придобиха съвсем ново измерение", каза Сандс.

По думите му "механизмът, чрез който климатичните промени в крайна сметка ще погубят хората, е въздействието им върху инфекциозните заболявания". Сандс посочи още, че части от Африка, които преди това не са били засегнати от малария, сега са изложени на риск, тъй като температурите се повишават и позволяват на комарите да "благоденстват", особено на по-голяма надморска височина. Липсата на имунизация сред населението на тези райони е свързана с риск от по-висока смъртност.

"Това е доста тревожно", каза Питър Сандс по време на брифинг с Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в ООН.

Една от заплахите е разпространението на туберкулозата сред увеличаващия се брой бежанци по света.

Туберкулозата е заболяване, което се развива, когато твърде стресирани хора са концентрирани в затворено пространство, без да разполагат с адекватна храна и подслон. Смятам, че колкото повече ставаме свидетели на разселването на населението заради климатичните промени, толкова повече това ще доведе до условия, които ще направят тази болест най-малкото по-вероятна, каза още Сандс.

Изпълнителният директор на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария посочи също, че продоволствената несигурност ще направи хората по-уязвими за болести.

Колкото до това дали светът е по-добре подготвен за следващата пандемия, отколкото беше за COVID-19, Сандс отговаря утвърдително, но с уговорката: "Това не означава, че сме добре подготвени, просто не сме толкова неподготвени, колкото бяхме преди".

"2022 година беше брутална. В най-бедните общности на света ХИВ, туберкулозата и маларията отнеха живота на много повече хора, отколкото COVID-19", каза още Питър Сандс, и добави, че до края на тази година фондът ще е инвестирал рекордните 5,4 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови