Китайската общност у нас с мерки срещу коронавируса

OFFNews 06 февруари 2020 в 10:51 1740 1

Китайската общност у нас е предприела мерки за минимизиране рисковете от разпространението на коронавирус в страната ни. 

Пред БНТ Бейджен Дженг, която от години живее в България, обясни, че организатор на тази инициатива е г-н Ванг, председател на Българо-китайската търговска камара. Още на 27 януари е започнало посрещането със специален бус на китайците, пристигащи у нас.

Новодошлите остават под домашна карантина. Има хора, които им купуват храна и я оставят пред вратата на жилищата, където са настанени.

Има хора, които са в паника, но на фона на население от 1 милиард и 300 млн. броят на жертвите не е фрапираща цифра, коментира Бейджен Дженг.

За инициативата на китайското малцинство у нас съобщи по-рано и министър Ананиев, който уточни, че наблюдението над пристигащите у нас китайци се извършва от две китайски сдружения. Едното е на студентите, другото е на бизнесмените, които организират посрещането.

Новодошлите преминават през термокамера, попълват листовка и получават указания от здравните власти.

Вчера са пристигнали петима души, които са поставени под домашно наблюдение, въпреки че не са имали температура.

Засилено е наблюдението на пазара в "Илиянци". В този квартал има и училище, в което учат 30 китайчета. Те са под непрекъснато наблюдение. В момента са в добро здравословно състояние, стана ясно вчера преди заседанието на правителството.

Българите, изследвани за коронавирус, са с отрицателни проби. Независимо от това ще бъдат наблюдавани, докато изтече 14-дневният карантинен период. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!