Китайската компания Sinopharm обяви 79% ефективност на една от ваксините ѝ срещу COVID-19

Sinopharm е първата китайска компания, която дава такава статистика

OFFNews 30 декември 2020 в 08:54 683 0

Китайската компания Синофарм (Sinopharm) обяви, че една от нейните ваксини срещу COVID-19 е ефективна в 79 на сто от случаите, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че този процент е по-нисък, отколкото при американските й конкуренти Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna).

Синофарм е първата китайска компания, която дава такава статистика. Тя съобщи днес, че нейната ваксина е ефективна в 79,43 процента от случаите.

За сравнение Пфайзер претендира за 95 на сто ефективност, а Модерна - за 94,1 процента.

Британската компания Астра Зенека (AstraZeneca) обяви, че ваксината, която разработи съвместно с Оксфордския университет, е ефективна в 70 на сто от случаите. Ефективността обаче може да достигне 100 процента при поставяне на две дози, припомня АФП.

Китай, където новият коронавирус, причиняващ заболяването КОВИД-19, се появи в края на миналата година, вложи огромни средства за разработване на ваксини, които обеща да направи "световно обществено благо". Страната, която на практика овладя епидемията на своя територия, бе принудена да провежда клинични изпитания в други държави, където вирусът продължава да се разпространява интензивно, отбелязва АФП.

Пет китайски ваксини са в трета фаза от клиничните изпитания.

Синофарм не уточни дали тези тестове са приключили при първата ваксина. Компанията обаче съобщи, че е подала пред китайските власти молба за нейното одобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови