Кипър започва имунизации с ваксината на „Джонсън и Джонсън“

OFFNews 21 април 2021 в 13:25 925 0

Кипър започва да прилага ваксината на „Джонсън и Джонсън”, след като вчера тя получи „зелена светлина” от Европейската агенция по лекарствата, заявиха днес от здравното министерство, цитирани от БНР.

От утре или най-късно от понеделник тази еднодозова ваксина ще бъде включена в имунизационната програма и ще бъде достъпна за избор от желаещите да се ваксинират.

Кипър получи първите 2400 дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън” още на 14 април, но те бяха временно задържани от употреба в очакване на решението на Европейската агенция по лекарствата.

Страната е поръчала 200 000 дози от тази ваксина, следващата доставка се очаква до седмица.

До днес в Кипър са направени почти 220 000 ваксинации (25 дози на 100 души население), като при почти 7% от тях са приложени двете дози.

Здравното министерство обяви днес промени в графика на имунизационната кампания, с които ускорява изпълнението ѝ, в стремеж да овладее влошаващата се епидемиологична ситуация.

Във вторник бе поставен абсолютен рекорд от началото на пандемията с откритите 941 случая на новозаразени от проведените почти 57 000 теста (1.66% положителни случаи). Предишният най-голям брой бе 907 случая от 29 декември.

Тревога буди продължаващият силен натиск върху болниците, където от вчера се лекуват 277 пациенти с коронавирус. COVIDотделението в областната болница в Лимасол е 110% запълнено, алармираха оттам днес.

На заседанието си утре правителството ще предложи удължаване на ограничителните мерки до 15 май, включително и за празничните дни за Великден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови