Казахстан ни предложи своята ваксина срещу COVID-19

У нас се поставят препарати, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, подчерта здравният министър Кацаров

OFFNews 15 юни 2021 в 14:54 1308 0

Какви са възможностите за придобиване, регистрация и използване на казахстанската ваксина срещу COVID-19 QazVac и признаването от страна на България на сертификатите, издадени след прилагането ѝ, обсъдиха Н. Пр. Темиртай Избастин посланик на Република Казахстан у нас и министър Стойчо Кацаров, съобщиха от здравното министерство.

Посланикът на Казахстан информира министър Кацаров, че ваксината QazVac, разработена от Научно-изследователския институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на образованието и науката на Р Казахстан, успешно е преминала първа, втора и 50% от третата фаза на клиничните изпитвания, като до момента не са отбелязани нежелани реакции.

Министърът на здравеопазването на свой ред подчерта, че ваксината трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, за да се разреши приложението и у нас. Д-р Кацаров и посланик Избастин бяха единодушни, че има поле за сътрудничество между двете държави в областта на медицината.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете държави в областта на превенцията и контрола на заболяванията. Изразено бе взаимно желание да се предприемат стъпки за обмяна на опит между медицински специалисти от двете държави.

Здравният министър запозна посланика на Казахстан с възможностите за лечение на онкологични заболявания в специализираните лечебни заведения в България, като подчерта, че през последните години те са оборудвани с най-модерната апаратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !