Като престъпници: Китай наниза електронни гривни за проследяване на хора под карантина

Досега властите поставяха сензори за движение на вратите в жилищата, за да не излизат изолираните. Сега добавят ново средство за контрол

OFFNews 15 юли 2022 в 11:05 2994 0

Китайски работници и здравни служители в защитни бели костюми насочват пътници от Ухан към автобуси, които ще ги извозят до домовете им където ще останат под 14-дневна карантина. 8 април 2022 г.

Снимка Getty Images

Китайски работници и здравни служители в защитни бели костюми насочват пътници от Ухан към автобуси, които ще ги извозят до домовете им където ще останат под 14-дневна карантина. 8 април 2022 г.

Властите в Китай поискаха неколцина завърнали се от чужбина и поставени под карантина китайци да носят електронни гривни за проследяване, да не би да излязат от домовете си в периода на наложена им изолация.

Решението - за което се разбра от публикации в китайската платформа "Вейбо" - предизвика вълна от критики в китайските социални мрежи, отбелязва Ройтерс. Много потребители са притеснени от прекомерното наблюдение от страна на правителството.

Китайските градове изискват от местните жители да се изолират в дома си, ако са пътували до китайски град, в който има регистрирани случаи на COVID-19. Властите поставят сензори за движение на вратите в жилищата на карантинираните, за да следят за тяхното движение, но досега не са обсъждали широкото използване на електронни гривни.

Гривните следят телесната температура на притежателя и качват обработената информация в мобилно приложение, което всеки с гривна трябва да инсталира на телефона си.

"Тази гривна може да се свързва с интернет, и определено може да записва местонахождението ми, буквално е същото като електронни окови или белезници, няма да нося тези неща", написа вчера потребител на китайската платформа.

Тази и други публикации, които показваха снимки на електронните гривни, бяха премахнати днес от социалната мрежа. Хаштаг, свързан с темата, който събра над 30 милиона преглеждания, също беше премахнат. Тези действия предизвикаха оживена дискусия в платформата. Вчера следобед потребител сподели, че неговият квартален комитет вече е събрал електронните гривни от хората, подложени на домашна изолация, като причина за това били "твърде много оплаквания".

Възмущението срещу гривните идва в момент на нарастваща умора от COVID сред китайските граждани, като случаите на неподчинение и нарушения се покачват след началото на епидемията през март.

Освен столицата Пекин още няколко провинции и райони са въвели електронните гривни като средство за контрол или планират да го направят. Сред тях са Хонконг, Хънан, автономният район Вътрешна Монголия и Чжъцзян, по данни на китайски информационен сайт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови