Кацаров: Утре няма да влезе в сила нищо. Ако обявим мерки, ще влязат в сила до дни

Здравната система е много добре организирана. Ваксинацията не е задача на МЗ, заяви министърът

OFFNews 14 октомври 2021 в 09:16 16757 3

Снимка Министерство на здравеопазването

„Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни”, каза здравният министър Стойчо Кацаров по Нова телевизия.

Според него положението е много сериозно, но няма място за паника. "Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре, но това не означава, че тя не е напрегната. Следи много добре развитието на ситуацията", увери той.

Здравният министър добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

Решават експертите

„Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се доверявам на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала, е използването на Зелен сертификат за присъствие на публични места”, обясни Кацаров.

"Не сме отделен случай"

„Вълната премина малко по-рано в страните от Западна Европа. На брифинга вчера показахме ситуацията в нашия район, за да се види, че ние не сме отделен случай. Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система.”

Много по-ниска смъртност 

„Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора. Лошото състояние на здравната ни система, лошото ѝ управление и нивото на ваксинация сред населението. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега”, обясни д-р Кацаров.

Според него са се създали много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Много е трудно да се промени това и от МЗ много внимават да се придържат към тезата, че ваксинирането е доброволен акт.

"Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата - затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим са по-твърдите мерки”, каза здравният министър и отново подчерта, че ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

Има ли контрол върху спазването на мерките?

„Извършват се стотици проверки всеки ден. Призовавам гражданите да информират контролните органи за всеки случай. Градският транспорт е поет риск, защото ограничаването му води до ограничаване на много стопански дейности”, каза Стойчо Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Leni

14.10 2021 в 09:39

Плете кошничката министъра.

Високата смъртност се дължи на вече остарялото (а не застаряващо) население, на бедността, липсата на образование, спазването на елементарна хигиена, фалшивите "ваксини", фалшивите тестове, ЛИПСАТА НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ (да не забравяме, че избягаха в чужбина) и не на последно мяста на манипулираната статистика.