Кацаров: Ресторантьорите очевидно не разбраха, че им се дава възможност да работят на 100, а не на 50%

Според новата заповед на здравния министър заведенията могат да работят на 100%, ако целият персонал и клиентите са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за COVID

OFFNews 20 август 2021 в 14:15 9770 3

"Всеки ден даваме изявления, но ресторантьорите очевидно не разбраха, че със заповедта им се дава възможност да работят на 100%, а не на 50% капацитет, както досега". Това заяви на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров в коментар за реакциите на ресторантьорския бизнес след издадената от него заповед. 

По-рано днес представители на сдруженията на заведенията обявиха, че са в стачна готовност. В цитираната заповед се дава възможност за работа при пълен капацитет, ако персонал и посетители са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест за COVID-19, с давност не повече от 72 часа от момента на издаване.

Това уточнение в заповедта явно не беше изтълкувано като възможност, тъй като предизвика негативни реакции както сред представители на бизнеса, така и сред политици. Според председателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов тази заповед "ще остави заведенията без клиенти", а от "Има такъв народ" излязоха с декларация до председателя на Народното събрание, в която настояват за "отмяна на дискриминационните мерки за неваксинирани". Това предизвика коментар от Кацаров: 

"Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. Искам да отравя призив - хора четете! От началото на лятото всички мероприятия се провеждат в режим на посещаемост 50%. Със заповедта дадох възможност да работят на 100%. Не са наложени никакви ограничения, точно обратното. Цяло лято заведенията работят на 50% капацитет, такъв е и в момента, и те казват "ние ще протестираме". Моля да не си измисляме факти. Бих искал да кажа на ресторантьорите: ако вие държите да не работите на 100%, а на 50%, изпратете ми го писмено и веднага ще отменя въпросната заповед."

По думите на Кацаров здравните власти се опитват максимално да отложат мерките и следват плана за справяне с пандемията, но наблюдават и броя на заетите болнични легла. Мерките се прилагат избирателно според ситуацията и най-рисковите места за заразяване може да бъдат ограничени, допусна той като уточни, че това ще стане с отсрочка, за да има време за реакция.

Кацаров каза още, че в момента няма нужда от никакви допълнителни ограничения, такова е становището на експертите, с които той се съветва. Все пак не изключи опцията за регионални мерки, ако местните власти преценят. Здравният министър отказа коментар за началото на учебната година, той като все още е рано за категорично решение.

"Правим всичко възможно да не навредим на бизнеса. Засега се справяме добре, но не може да се води диалог, когато политическите сили наричат черното - бяло. Така, както сте критични към това, което ние правим, бъдете критични и към останалите, защото те вредят на всички", препоръча в заключение министърът на журналистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2026

3

Nataliq

20.08 2021 в 20:44

Аз ли съм тъпа или другите се правят на такива.Това си е живо изнудване-ще отида на заведение,ако се ваксинирам или да си платя за тест и веднага да отида на заведение,докато не са минали 72 часа. Е,кое му е доброто тогава?

2015

2

Друг е виновен

20.08 2021 в 15:20

Просто няма заведение, което до сега да е работило на 50% от своя капацитет, за това и не го разбират така :)

2115

1

Тролов

20.08 2021 в 15:16

Не бе Кацаров, Урко Алибегов страда от ментален недоимък,а и го насъскват. Хем не разбира, хем му плащат да се прави на неразбрал. Проблемът е психоантрпологичен, а не информационен.