Кацаров: Няма нищо съмнително в исканата от МЗ актуализация на бюджета

С решение на предишното правителство е одобрено закупуването на 1 533 037 дози ваксина на цена 46 475 000 лева, които не са били предвидени в бюджета за 2021 г., съобщиха от МЗ

OFFNews Последна промяна на 16 август 2021 в 10:48 2940 0

Снимка Архив/БТА

Няма нищо съмнително в исканата от здравното министерство актуализация на бюджета, съобщиха от ведомството по повод коментар на председателя на БСП Корнелия Нинова от понеделник.

Тази сутрин в интервю за БНТ Нинова заяви:

„Здравното министерство изготви национален план, в който пише, че имаме около 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, миналата седмица дарихме, имаме достатъчно. А в актуализацията кабинетът иска още 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини над милион. Защо искат да купят още? Ако има най-малко съмнение за лобизъм или действие в полза на фармацевтични компании от БСП ще искат ясни обяснения.“

В опровержението си министър Кацаров уточнява, че искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация.

По данни на МЗ за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки.

"Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната. Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена", напомнят от здравното министерство.

Стойчо Кацаров призова Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, "за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови