''Кацаров не разчита на мнението ми, назначи си свой експерт и прави, каквото прецени за правилно''

Тестовете със слюнка са най-малко ефективни. Дават се милиони, а се установят 0,002% положителни проби, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

OFFNews 05 декември 2021 в 19:05 7857 8

Снимка БТА/Архив

Имаме различия с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той не разчита на нашето мнение, назначи си свой експерт - проф. Мира Кожухарова, която е много добър експерт, и правят, каквото преценят за правилно. Не че има грешки, а има недооценяване.

Това заяви главният държавен здравен инспектор и лекар на годината доц. Ангел Кунчев пред бТВ. 

Според него трябва да се направи мащабна кампания за ваксинация: "Бих направил огромна кампания. Докато не стигнем тези пусти 30-40%, ще продължим да живеем така. Късно е кампанията да е базирана на медицински факти, решението е емоционално, това е пътят да се върнем в живота и начини има".

Кунчев допълни, че в последните две години въпреки немалкия натиск се е водил от това какво казва науката и какви решенията взимат другите държави. 

"Сега сме атакувани и мразени. Ами ако това се беше случило само в България и в няколко страни, сигурно биха искали да ни разстрелят за това, че не правим нищо. Не са по-глупави от нас германците, италианците...", допълни още доцентът. 

Относно случаите на менингит в столична детска градина и починалото впоследствие дете Кунчев обясни, че всяка година си отиват едно-две деца. "Заболяването е безсимптомно и ако детето  е със сринат имунитет, се срива организмът", посочи той. 

За връщането от утре на учениците в клас главният държавен здравен инспектор обясни, че ще има известно покачване на случаите, но не може да до безкрай децата да не ходят на училище.

Според него има три вида антигенни тестове, като тези със слюнка са най-малко ефективни. "Когато дадеш милиони и намериш 0,002% положителни проби, се питаш има ли смисъл от това нещо и дали тестовете дават реален резултат. Най-ниско чувствителни са тези със слюнка, има тестове които струват 5 и 75 - антигенни, това не е заради нищо", категоричен е Кунчев. 

Той обясни, че е предложил да се премине към назални тестове - с вземане на проба от носа, което "не е проблем и инвазия, не крие опасност. Прилагат се в Германия, Австрия и други страни". 

Кунчев допълни, че в момента се плаща данък с неразбирането в обществото: "Ето ви ваксини - не искаме, ето ви тестове - не искаме, ето ви щадящи тестове и пак 60% са готови децата им да ходят на училище". 

Забавих малко поставянето на третата доза и вирусът ми даде урок, че когато си решил да правиш нещо най-добре е да го направиш навреме. Дадох положителен резултат, не се наложи влизане в болница, още по-малко пък интубация, каза той относно боледуването му и  твърденията, че e бил в изключително тежко състояние заради COVID-19.

"Със сравнително добро лечение е успях да преодолея в рамките на седмица – 10 дни. След това обаче този прочут пост-COVID синдром показа своите качества. Цялото тяло страда при едно такова заболяване и кой, каквото си има го усложнява. Имаше игра на кръвното налягане, висока кръвна захар. Слава богу е преодолимо", добави той.

Кунчев каза още, че в момента се чувства добре и е на работа от седмица: "В самото начало много се ядосах, четейки тези дивотии". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

8

Име на профила

06.12 2021 в 00:42

Идиоти е имало и ще има и в двата края на спектъра, като със всичко друго.

Само дебил би твърдял, че ваксината работи на 100% и те прави безсмъртен. Отново, само дебил би я отричал и би обиждал хора, които я подкрепят.

11300

7

yoghurt

05.12 2021 в 23:34

Благодаря! Да, така е. Със сигурност помагат, но съвсем не достатъчно за оправдаят обвинения от сорта на - “ който не е ваксиниран, ме убива мен” които чувахме напоследък , нито пък да се говори за принудителна ваксинация или да се спият обиди на едните към другите. Може да се спори за болничната система у нас, че наистина в нея има повече неваксинирани настанени (макар и 13% от смъртните случаи да са на ваксинирани, което си е доста!) , но си остава фактът че приемът в болница не е задължителен - тоест, лекарите преценяват в крайна сметка. Да не дава Господ, разбира се, както и - слава Богу че в момента не е толкова тежко у нас както при много по-развити (и ползвали настоящите ваксини) страни за съжаление.

1215

6

Lyubo

05.12 2021 в 23:17

До Youghurt: Да, така е. Случаите в Южна Корея на заразени не са малко, но погледнете една друга статистика - на случаите при предишната вълна декември-януари и смъртните случаи тогава и ги сравнете със случаите на заразени и смъртни случаи сега. Поне два пъти е по-ниска смъртността сега !!!

11300

5

yoghurt

05.12 2021 в 22:01

Уви, и 80 процента няма да ни помогнат, с настоящите продукти на разположение. Вижте само графиките Южна Корея, където процента ваксинирани е над 80 но същевременно от боледуващите, 60% са ваксинирани. Потърсете breakthrough cases и South Corea, ако не е изчезнала новината. Истинска ваксина може да има след 10-15 години, стига тогава да има още този вирус разбира се.