Кардиолог: При сърдечните болести първият симптом може да бъде фатален

OFFNews 26 септември 2022 в 11:22 1273 0

медик

Снимка Unsplash

По повод Световния ден на сърцето на 28-ми и 29-ти септември 2022 г. в университетска болница „Лозенец“, се организират безплатни изследвания и кардиологични прегледи

"Лошото при сърдечните заболявания е, че понякога първият симптом е фатален. И това е смисълът на профилактиката да се открият хора с високо кръвно налягане или хора, които имат някакво сърдечно заболяване, за което не са предполагали", заяви за БНР д-р Петър Илиев, кардиолог в Клиника по кардиология на УМБАЛ “Лозенец”.

Най-често случайно се откриват вродени сърдечни заболявания, шумове на сърцето, като например при преглед за пневмония, когато се прослушва и гръдния кош и сърцето, обясни той.

Според него най-важното за промотиране на здравето е да се открият пациентите с високо кръвно налягане и да се популяризира вредността от тутюнопушенето.

По думите му хората, които спазват правилото за по-малък прием на сол и имат редовно физическо натоварване, могат да избегнат проблемите със сърдечносъдовите заболявания.

Най-важните показатели, на които трябва да се обърне внимание след подобни кръвни изследвания за сърдечни проблеми, са екстремно високите нива на холестрерола - това е предсказващ фактор за ранна атеросклероза при по-млади пациенти и сърдечно-съдови заболявания, казва д-р Илиев.

Друг показател са завишените стойности на бъбречни маркери - това са креатинин, урея, пикочна киселина, те нерядко са завишени, когато човек дълго време е имал високо кръвно налягане. Това води до увреждане на бъбреците и съответно до увеличаване на тези показатели.

Друг показател е тропонинът, който е маркер за сърдечно страдание. Той може да бъде повишен по различни причини, но самото му повишаване означава, че се налага преглед при кардиолог и ЕКГ, а дали се налага и ехокардиография, се преценява индивидуално, кзва кардиологът.

Д-р Илиев хората, които нямат оплаквания, след 30 - та си година веднъж на пет години да правят профилактични прегледи и изследвания за здравето на своето сърце.

Този принцип важи за хората над 60 години, като общопрактикуващите лекари би следвало за разпознават кои хора са рискови за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Често срещано заболяване е стенокардията. Тя също може да се установи при преглед и има медикаментозно лечение. Стенокардията трябва да се лекува, защото тя е израз на исхемичната болест на сърцето. При нея по кръвоносните съдове на сърцето има отлагания и те предизвикват страдание на сърцето, посочва д-р Илиев.

Ако в условията на вирусна инфекция, на тютюнопушене и други фактори настъпи внезапен инцидент, настъпва инфаркт. Това води след себе си сърдечна недостатъчност и други страдания, не само за сърцето", каза д-р Илиев и допълва, че лечението на високото кръвно налягане предпазва много хора от сърдечносъдови инциденти.

По повод Световния ден на сърцето – 29-ти септември, на 28-ми и 29-ти септември 2022 г. в университетска болница „Лозенец“, се организират безплатни лабораторни (кръвни) изследвания и последващи кардиологични прегледи. Пакетът изследвания включва тропонин I, общ холестерол, триглицериди ,HDL холестерол и LDL холестерол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови