Карантина в Белгия за всички от Североизточна и Югозападна България, нови правила в Гърция

OFFNews 03 август 2020 в 13:21 3258 0

Снимка Pixabay

Белгийското министерство на външните работи внесе промени в правилата за международно пътуване, според които се въвежда задължителна карантина за пътниците, пристигащи от два района в България - Североизточен и Югозападен.

Предвижда се пристигащите от тези части на нашата страна да бъдат поставяни под двуседмична карантина - у дома, ако имат постоянен адрес в Белгия, или в приемен център. Тези пътници подлежат също на задължително изследване за COVID-19.

За пристигащите в Белгия от Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България изследването и карантината са препоръчителни. Забранява се пътуването от Белгия до Североизточен и Югозападен район в нашата страна. Препоръчва се пътуване с особено внимание до Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България.

От началото на август Белгия въведе задължението всеки, който пристига в страната, да попълни 48 часа предварително бланка онлайн с личните си данни и описание на местата, които е посетил в последните две седмици.

Това задължение се отнася и за преминаващите през Белгия транзит, ако пътуването им ще отнеме повече от две денонощия.

Нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 въведе и Гърция на извънредна видеоконферентна среща на правителството.

Носенето на маски става задължително на откритите пространства на борда на корабите от утре до 18 август.

Остава отворена възможността за въвеждането на локални карантинни мерки и ограничения в баровете и ресторантите.

За критични за разпространението на коронавируса се смятат трите почивни дни около 15 август - Успение Богородично, заяви министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

В петък съседната ни страна задължи хората да носят маски на закрито и изрично посочи, че това включва и храмовете и изключва заведенията за обществено хранене. Изключение е направено и за хората с дихателни проблеми и децата под 3 г.

До 15 август се прекратяват и посещенията в домове за възрастни хора, болници, бежански центрове и т.н. От днес до 15 август се ограничава и броят на участниците в сватбени тържества, кръщенета и погребения до 100 души. До 9 август се забранява престоят на правостоящи клиенти в нощни клубове, барове, кафенета и т.н.

До 15 август остава в сила забраната за въздушните и морските връзки с Турция, Албания и Северна Македония. До същата дата се удължава изискването влизащите в Гърция през ГКПП Промахон/Кулата да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пътуването, както и същото изискване за пристигащите по въздух от България, Румъния и Обединените арабски емирства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови