Кантарджиев: Ако спазваме мерките, до две седмици случаите ще паднат до 1100 дневно

OFFNews 24 октомври 2020 в 11:13 5380 0

Цифрите са смущаващи, но аз и моите колеги предупреждавахме за това. Мерките, вместо да се спазват, започнаха да се компенсират. Ако през септември и октомври се носеха маските на закрито, нямаше да има това рязко увеличаване на случаите. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?", попита той.

"От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите, и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира проф. Кантарджиев.

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден заразените", заяви той.

Най-важно е всеки да пази себе си и останалите, да има умереност във всичко и спазване на хигиена, изтъкна професорът.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла. Според проф. Кантарджиев, кризата е подчертала слабостите на здравната система:

"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава". 

Проф. Кантарджиев изрази надежда, че сега хората ще се вслушват повече, че директорите на болниците няма да мислят само за парите.

"Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта в бизнес. Аз съм немски възпитаник, употребявам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере".

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

"Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване".

Независимо, че тестът ни е отрицателен - е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той. И обясни, че след контакт, особено на четвъртия-петия ден тестът би могъл да се позитивира, ако станем вирусоносител или ще се разболеем. Ако сме били в дълъг контакт с някой заразен на закрито, рискът да сме заразени е много голям и отрицателният тест не ни освобождава от карантина. Контактни са лицата, с които сме били в близък контакт до 5 дни преди установяване на положителния тест. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки