Кантарджиев: Ако много се стараеш и говориш за COVID-19, те уволняват

Около Нова година ще има хапче срещу COVID-19, смята проф. Тодор Кантарджиев

Рени Петрова 09 октомври 2021 в 20:54 5419 4

Лошите послания, създаването на недоверие и това, че политиците са разделили хората на ваксъри и антиваксъри доведе до липса на желание за ваксиниране сред обществото. Ако много се стараеш и говориш за коронавируса, те уволняват. А всички, които говориха ненаучно, срещу ваксините, срещу мерките направиха политическа кариера.

Това заяви бившият директор на Националният център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова Телевизия. Според него Стойчо Кацаров е станал министър заради твърденията си, че хората умират от COVID-19 и с COVID-19

По думите му около Нова година се очаква да има хапче срещу COVID-19: "Винаги ще е скъпо хапчето, но много ще успокои хората".

"По данните на НЦЗПБ за леталитет от COVID-19 четвъртата вълна изпревари третата. Това е точно обратното на това, което казва господин министърът. В момента процентът на умиращите от коронавирус е по-голям от този на умиращите през третата вълна", обясни проф. Кантарджиев.

Бившият директор на НЦЗПБ каза още, че преди две седмици сме имали по около 1600 заразени на ден. "Сега имаме 2300-2600. Столицата все още не е с тежко дифузно разпространение на болните. Но ако се получи такова в София, Пловдив, Варна, Бургас – това ще е много зле за цялата страна", добави той.

Кантарджиев отбеляза, че това, което го притеснява е фактът, че в началото на май са правени по 35 000 ваксинации на ден, а вчера са само 7000.

"Когато ви говорят с лозунги, а не с факти, знайте, че не са много истински нещата. Казват: "Всичко е под контрол", "Нямаме проблеми", "Справяме се идеално". Починалите били по-малко от преди. Не е така, защото започнахме да навлизаме в третата вълна с много висока смъртност, а четвъртата, в която сме в момента – с много ниска благодарение на лятото и на мерките", коментира още той.

Според него това, което е направила държавата през пролетта на 2020 г., е да сме държавата с най-малко заболели и да чакаме да дойде ваксината. "Тя дойде и започна регулярно снабдяване. Трябваше по 50 000 да се ваксинират на ден", категоричен е Кантарджиев.

Той коментира и заразяването с COVID-19 сред децата. По думите му дете може да зарази възрастен, но това става в пъти по-рядко, отколкото възрастен да зарази дете. "Обикновено децата пренасят есенните вируси в семейството. Така е и с пневмококите. При COVID-19 обаче, това не е така. При него обикновено възрастните заразяват децата", посочи бившият директор на НЦЗПБ.

Кантарджиев направи и прогноза, че в САЩ и Европа пандемията ще затихне в края на пролетта през следващата година: "За нас това не знам кога ще се случи. При това министерство и тези възгледи. Като че ли правят всичко, за да не се ваксинират хората", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

6

ваксиниран

11.10 2021 в 14:42

На Мангъров всичките предсказания се оказаха вятър. Нито изчезна вируса, нито е "някакво грипче". Пълен опортюнист - че и за депутат иска да се нареди! Нещастник.

Всички "повярвали" - спрете да вярвате на тъпотии и си отворете очите. Разбирам, че ви е страх, че "може нещо да стане", ама вирусът е по-шибан от ваксината.

Ваксинирайте се, не е страшно.

14469

5

случайно прочетох

11.10 2021 в 14:39

Кантарджиев е меко казано досаден! Много глупотевини бълва, а не е имал и един пациент, за разлика от Мангъров!

1331

3

ваксиниран

11.10 2021 в 13:03

Като не можете да измислите какво да кажете по същество, обиждате човека. Вземете се образовайте малко. Овчари.

6145

2

kokoten

10.10 2021 в 11:08

Професора почва вече да се излага...явно пенсионирането е съвсем навременно....Пич,по-добре си стой в къщи на топло и не се опитвай да се присламчваш към атовете,щото ще отнесеш некой ритник....и си сложи трета доза....за всеки случай....