Кампания за превенция на сънната апнея във Велико Търново

OFFNews 31 октомври 2023 в 14:26 933 0

Снимка МБАЛ "Стефан Черкезов"

На 13 и 14 ноември

Кампания за превенция на сънната апнея организират специалисти от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Инициативата е на кардиолога д-р Тихомир Стоев и д-р Цветан Дряновски, специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия, съобщиха от лечебното заведение.

Двамата специалисти ще извършват безплатни профилактични прегледи на 13 и 14 ноември от 8:00 до 12:00 часа в кабинет 303. Необходимо е желаещите да запазят предварително час на телефон: 062/52 66 05.

Според проучвания от последните години почти всеки пети мъж и всяка десета жена страдат от някаква форма на сънна апнея.

Сънната апнея представлява многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън. Последствията от тях са ниско ниво на кислорода в кръвта и нарушено качество на съня. При дългогодишно боледуване тези отклонения повишават риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти (инфаркт и инсулт), метаболитни нарушения (захарен диабет, висок холестерол, висока пикочна киселина, затлъстяване) и централно-мозъчни нарушения (висока дневна сънливост, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност, депресия).

Сред основните рискови фактори за развитието на заболяването е наднорменото тегло, структурни промени в носа и гърлото като увеличени сливици, увеличен мъжец и т.н., честата употреба на алкохол, тютюнопушенето, наличието на гастро-езофагеален рефлукс и роднини от първа линия със сънна апнея.

Затова е изключително важно заболяването на бъде открито и лекувано навреме, а в основата на това стои профилактиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика