Кампания показа проблем с костите за 80% от жените със ''седящи'' професии

OFFNews 25 януари 2024 в 15:05 1246 0

остеопороза

Снимка Getty Images

Изследване за остеопороза

Кампания в Кърджали през януари за определяне на личния риск от остеопороза и скринингово изследване на костната плътност показа остеопения или остеопороза при близо 80 процента от изследвалите се.

Тя е в рамките на националната инициатива „Познавате ли признаците на остеопорозата? Определете личния си риск!“, казаха за БТА от Регионалната здравна инспекция в родопския град, които съдействат за реализирането.

В два скрининга са включени 48 жени с т. нар. седящи професии, при 35 от които е установена остеопения и при три – остеопороза. Като съотношение, в групата до 40 години от изследвани 10 жени при девет е установена остеопения.

В инициативата, организирана от Асоциация „Жени без остеопороза“, са се включили и други 48 жени и един мъж. При тях от 49 прегледани само 13 са били без проблеми. С остеопения са били констатирани 26 човека, а с остеопороза – 11, като всички установени с остеопороза са били във възрастовата група над 61 години. Всички рискови случаи са били насочени за консултация и лечение при специалист.

От Регионалната здравна инспекция посочиха, че според световната статистика една от всеки две жени и един от всеки пет мъже над 50 г. възраст ще получи остеопорозна фрактура до края на своя живот в случай, че не се вземат навременни мерки, които освен лечение включват и промени в начина на живот, като прием на витамин D и диета, богата на калциеви храни, както и подходяща физическа активност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика