Какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи градини и училища по време на COVID-19?

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2020 в 18:59 3402 1

Снимка pixabay

Какво да правим, ако в детската градина, училището на детето ни има положително за COVID-19 дете ? 

Ако в детската градина на детето ви се появи случай на заразен от коронавирус, не е задължително да го изследвате. То подлежи на задължителна 14-дневна карантина, ако е било в контакт или в една група със заразеното лице. 

В случай, че детето ви е поставено под задължителна карантина, вие можете да ходите на работа. Също така имате право на болничен лист, издаден от личния лекар на детето.

Всяко лице се поставя под карантина с предписание на регионалната здравна инспекция, като се връчва на родител/настойник.

Регионалната здравна инспекция ежедневно въвежда в Информационната система за борба с COVID-19 данните за карантинираните лица. Информационната система за борба с COVID-19 изпраща на общопрактикуващите лекари автоматично съобщение по електронна поща за всяко карантинирано лице от пациентската им листа. Това се прави с цел провеждане на активно наблюдение и издаване на болничен лист при необходимост.

Какво да правим, ако в детската ясла, градина или училище на детето ни има положителен за COVID-19 персонал/учител/директор?

При установен положителен случай сред персонал в детска ясла, градина или училище се извършва епидемиологично проучване от съответната регионална здравна инспекция.

В хода на проучването здравните инспектори определят контактните лица (деца и персонал), които подлежат на карантина. Контактните лица се поставят под 14-дневна карантина с предписания от регионалната здравна инспекция.

Лицата (деца и персонал), които не са поставени под карантина, продължават своите посещения в детското заведение.

Ако детето ни е ученик с доказан COVID-19:

Информационната система за борба с COVID-19 автоматично информира съответната регионална здравна инспекция за всеки положителен резултат за COVID-19 - информира учебното заведение за отсъствието на детето ви и причината за това.

Всеки положителен случай, в зависимост от здравословното му състояние, се приема за лечение в болнично заведение, или се поставя под домашна карантина.

Всички лица от семейството/домакинството се поставят под задължителна 14-дневна карантина. Всеки положителен случай на COVID-19 се проучва от регионалната здравна инспекция, която определя контактните лица, изготвя и връчва предписания за поставянето им под карантина.

Прилагането на 14-дневна карантина е съобразено с продължителността на т.нар. инкубационен период при COVID-19. Това е времето, през което Вашето дете, след осъществен контакт с положително лице, може да развие симптоми на заболяването или да стане носител.Провеждането на PCR тест, в който и да е ден преди изтичане на карантината, Ви дава информация за отсъствието или наличието на причинителя към момента на вземане на пробата за изследване, но не Ви гарантира, че новият коронавирус няма да предизвика оплаквания на следващия ден, например. Затова провеждането на PCR изследване не може да отмени карантината.

При случай на заразен преподавател от коронавирус: 

  • При положителен случай на учител в учебно заведение се извършва епидемиологично проучване от съответната регионална здравна инспекция. В хода на проучването, здравните инспектори определят контактните лица (деца, учители и персонал), подлежащи на карантина.
  • Ако в хода на 14-дневната карантина се проявят клинични оплаквания за COVID-19, трябва да се свържете с личния лекар на детето и с регионалната здравна инспекция за проследяване и за организиране на пробонабиране.
  • Ако детето Ви е поставено под карантина като контактно на болен учител, Вие и останалите членове на семейството не подлежите на карантиниране.

Кой преценява дали децата/учителите/родителите да бъдат изследвани за COVID-19, кой заплаща изследванията?

В хода на епидемиологичното проучване здравните инспектори от съответната регионална здравна инспекция преценяват кои лица да бъдат изследвани.

Родителите и учителите не заплащат изследванията с PCR - разходите се покриват от държавния бюджет.

Към кого да се обърнем, ако детето ни е поставено под карантина заради друго дете в детската градина/съученик/учител с положителен COVID-19, и забележим симптоми на коронавирусната инфекция?

При проява на клинични оплаквания за COVID-19 в хода на 14-дневната карантина трябва да се свържете с личния лекар на детето и с регионалната здравна инспекция.

Какво се случва, ако имаме заразен колега от коронавирус: 

Ако в хода на проведено от регионалната здравна инспекция епидемиологично проучване се установи, че сте контактно лице на вашия колега, ще бъдете поставени под 14-дневна задължителна карантина. Вашето дете не подлежи на карантиниране, поради което преценката дали да уведомите училището/градината/яслата е ваша.

Ако в периода на карантината ви се проявят клинични оплаквания за COVID-19, трябва да се свържете с личния си лекар и с регионалната здравна инспекция.

Ако класът/групата на детето ми е под карантина и ми е необходим болничен за гледане на детето, към кого следва да се обърна - към моя личен лекар или към общопрактикуващия лекар на детето?

Болничен лист за гледане на карантинирано дете, вкл. и на здраво дете, върнато от детска градина или от училище заради карантина, се издава от общопрактикуващия лекар на детето.

Информационната система за борба с COVID-19 изпраща на общопрактикуващите лекари автоматично съобщение по електронна поща за всяко карантинирано лице от пациентската им листа, с цел провеждане на активно наблюдение и издаване на болничен лист, при необходимост.

При дете с COVID-19 имат ли право и двамата родители на болничен лист?

При положителен резултат за COVID-19 при дете под карантина се поставят всички членове от семейството/домакинството, за което всеки здравноосигурен има право на болничен лист.

Кога РЗИ заплаща тестовете за COVID-19 на ученици и учители?

В хода на епидемиологичното проучване здравните инспектори преценяват дали дадено лице да бъде изследвано. Тогава изследването се заплаща от държавния бюджет.

Ако в хода на 14-дневната карантина се проявят клинични оплаквания за COVID-19, трябва да се свържете с личния си лекар / личния лекар на детето и с регионалната здравна инспекция. Изследването отново се заплаща от държавния бюджет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3511

1

tough

21.09 2020 в 21:32

Мерси за информацията, дано да е подплатена с някой нормативен акт.