Анемията е състояние, при което има намалени червени кръвни телца. Тези клетки съдържат хемоглобин – протеин, който транспортира кислорода от белите дробове по тялото. Когато броят на еритроцитите или нивото на хемоглобина е по-ниско от нормалното, тялото не получава достатъчно кислород и това създава редица здравословни проблеми. Анемията е най-често срещаният от тях.
Анемията може да е резултат от влиянието на различни фактори. Доминиращи сред тях са дефицитът на желязо, витамин В12 или фолиева киселина. Причина може да бъде и хронично заболяване или голяма загуба на кръв.
Какви са симптомите
Най-честият симптом е умората. Друг признак е задухът, който може да се прояви дори при минимална физическа активност. Бледият цвят на кожата също е симптом, по който може да бъде разпозната анемията. Причината се подразбира – червените кръвни клетки придават розовия тен. Възможно е да се оплаквате и от главоболие и виене на свят и студени крайници.
Как се диагностицира
За да се потвърди наличието на анемия, лекарят назначава кръвни изследвания. Най-често става дума за пълна кръвна картина, при която се измерват нивото на хемоглобина и броят на червените кръвни клетки (еритроцитите). Възможно е да бъдат назначени и допълнителни изследвания за определяне нивата на желязо, витамин В12 и фолиева киселина в организма.
Какво е лечението
Терапията зависи от причината за анемията. Ако става дума за дефицит на желязо, специалистът вероятно ще ви назначи прием на железни добавки. При недостиг на витамин В12 и фолиева киселина се предписват съответните витамини.
В някои случаи при хронични или наследствени форми на анемия лечението може да включва медикаменти или дори кръвопреливане. Целта на лечението е да се повишат нивата на еритроцитите, за да получава организмът достатъчно кислород.
Хранителен режим при анемия
Диетата при анемия е съществена част от лечението. Затова специалистите препоръчват режим, който е богат на витамин В12, желязо и фолиева киселина. Менюто трябва да включва предимно червени меса, черен дроб, спанак, бобови култури и ядки, които са важен източник на желязо. Тъй като усвояването на желязото зависи от наличието на витамин С продукти, които са с богато съдържание на този витамин също се препоръчват – това са цитруси, чушки, домати.
Наред с препоръчителните храни и напитки има и такива, които трябва да се избягват, тъй като затрудняват усвояването на желязото. Затова при анемия се препоръчва да се избягват чай, кафе, млечни продукти.
Статията е с информативен характер. При наличие на някой от споменатите симптоми потърсете консултация със специалист.


























Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Адолф Хитлер спечели за пети път избори в Намибия
'Възраждане' се опитва да яхне антиправителствените протести
САЩ: Целият Донбас за Русия, Украйна иска среща Зеленски-Тръмп
Великобритания наложи санкции срещу ГРУ заради покушенията и убийството с Новичок