Какво представлява анемията

OFFNews 08 февруари 2025 в 00:45 963 0
кръвни клетки

Снимка Pixabay

Червени кръвни клетки

Анемията е състояние, при което има намалени червени кръвни телца. Тези клетки съдържат хемоглобин – протеин, който транспортира кислорода от белите дробове по тялото. Когато броят на еритроцитите или нивото на хемоглобина е по-ниско от нормалното, тялото не получава достатъчно кислород и това създава редица здравословни проблеми. Анемията е най-често срещаният от тях.

Анемията може да е резултат от влиянието на различни фактори. Доминиращи сред тях са дефицитът на желязо, витамин В12 или фолиева киселина. Причина може да бъде и хронично заболяване или голяма загуба на кръв.

Какви са симптомите

Най-честият симптом е умората. Друг признак е задухът, който може да се прояви дори при минимална физическа активност. Бледият цвят на кожата също е симптом, по който може да бъде разпозната анемията. Причината се подразбира – червените кръвни клетки придават розовия тен. Възможно е да се оплаквате и от главоболие и виене на свят и студени крайници.

Как се диагностицира

За да се потвърди наличието на анемия, лекарят назначава кръвни изследвания. Най-често става дума за пълна кръвна картина, при която се измерват нивото на хемоглобина и броят на червените кръвни клетки (еритроцитите). Възможно е да бъдат назначени и допълнителни изследвания за определяне нивата на желязо, витамин В12 и фолиева киселина в организма.

Какво е лечението

Терапията зависи от причината за анемията. Ако става дума за дефицит на желязо, специалистът вероятно ще ви назначи прием на железни добавки. При недостиг на витамин В12 и фолиева киселина се предписват съответните витамини.

В някои случаи при хронични или наследствени форми на анемия лечението може да включва медикаменти или дори кръвопреливане. Целта на лечението е да се повишат нивата на еритроцитите, за да получава организмът достатъчно кислород.

Хранителен режим при анемия

Диетата при анемия е съществена част от лечението. Затова специалистите препоръчват режим, който е богат на витамин В12, желязо и фолиева киселина. Менюто трябва да включва предимно червени меса, черен дроб, спанак, бобови култури и ядки, които са важен източник на желязо. Тъй като усвояването на желязото зависи от наличието на витамин С продукти, които са с богато съдържание на този витамин също се препоръчват – това са цитруси, чушки, домати.

Наред с препоръчителните храни и напитки има и такива, които трябва да се избягват, тъй като затрудняват усвояването на желязото. Затова при анемия се препоръчва да се избягват чай, кафе, млечни продукти.

Статията е с информативен характер. При наличие на някой от споменатите симптоми потърсете консултация със специалист.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    "Детето трябва да стои в центъра на системата" - Ирина Манушева в подкаста на OFFNews