Как опасните вируси преминават от хората към животните

Човешкият вид е по-опасен за животинския, отколкото се предполагаше, показва изследване на учени от Джорджтаунския университет

OFFNews 25 март 2022 в 13:51 737 0

Снимка Pixabay

Учени от Джорджтаунския университет са установили, че хората предават болестите си на животните по-често, отколкото се предполагаше досега, пише сп. "Еколъджи летърс".

Авторите на настоящото изследване отбелязват, че подобни събития могат да застрашен здравето както на човека, така и на фауната.

"На фона на пандемията интересът към предаването на патогени от хора на диви животни е огромен", отбелязва ръководителят на изследователския екип Грегъри Олбъри.

В предишни публикации се появиха съобщения, че коронавирусът SARS-CoV-2 се разпространява сред норки, сред обитаващи зоопаркове лъвове и тигри, както и сред диви белоопашати елени. Изследванията установиха, че източникът на инфекцията е човек.

Новите открития показват, че подобни случаи далече не са изолирани. Учените са установили близо 100 случая на предаване на инфекция от човек на животно. Случаите са свързани не само с коронавируса, но и с широк спектър от патогени, включително туберкулоза, морбили, грип, хепатит В. Според учените един от начините за предаването й вероятно е контактът на животните със замърсени отпадъчни води.

Списъкът на "засегнатите" видове е разнообразен. Сред тях са азиатският слон, европейският таралеж, макакът резус, гибонът, голямата панда, тюленът.

Над 50 процента от случаите представляват предаване на инфекцията от хора на примати. Патогените се предават по-лесно между близкородствени видове.

Почти половината от инцидентите са свързани с животни, отглеждани в плен. Това обаче не означава, че вероятността за заразяване на видовете, живеещи в дивата природа, е по-малка - просто те почти никога не се изследват и е трудно да се открие огнище на зараза. Учените отбелязват, че много случаи на междувидово предаване на вируси остават нерегистрирани и това може да има последици както за общественото здраве, така и за здравето и опазването на заразените видове.

Предаването на вирус на животни предизвиква загрижеността на експертите. След като попадне в друг гостоприемник, той може да мутира и да се върне при хората в модифицирана, вероятно по-опасна форма.

Учените разчитат, че съвременните технологии могат да помогнат в борбата с разпространението на болестите. Например, изкуственият интелект се е научил да определя видовете, които са най-уязвими за човешките патогени. Според специалистите навременното наблюдение ще помогне да се избегне масовото разпространение на инфекции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови