Как Израел разрушава бариери и прилага иновации в полза на хората с увреждания

Наама Леви, зам.-ръководител на Посолството на Израел 08 декември 2021 в 14:05 1568 0

Като ключов елемент на човешките права и устойчивото развитие, защитата на правата на хората с увреждания сега е по-важна от всякога: глобалната пандемия от коронавирус, която обхвана целия свят, най-тежко се отрази именно на тях. Създаването на приобщаващо бъдеще след COVID-19 е наистина необходимо и това е визията, на която е посветен през тази година Международният ден на хората с увреждания.

Израел се гордее с голямото разнообразие от мерки и законодателство, приемани в продължение на много години, които гарантират равни права за хората с увреждания, защитават ги от дискриминация и осигуряват специално образование за всички деца и ученици с увреждания, техните потребности се посрещат адекватно във всяко учебно заведение, което посещават.

Обществените зони и транспортът почти винаги са достъпни за инвалидни колички, а равните възможности за заетост са защитени чрез антидискриминационни закони. От работодателите с над 100 служители както в частния, така и в публичния сектор, се изисква по закон да наемат хора с увреждания, съответно три и пет процента от общата им работна сила.

В страната има повишено разбиране за необходимостта хората с увреждания да имат гарантиран достъп до информация, особено по време на пандемията. Уебсайтът Bizchut предоставя на потребителите изчерпателна база данни за правата на хората с увреждания, докато уебсайтът „Kesher Organization“ насърчава качеството на живот и правата на семействата на деца и възрастни със специални потребности. Тези асоциации са само две от множеството организации на гражданското общество, които работят за насърчаване на правата на хората с увреждания в Израел.

Частният сектор също мобилизира своите предприемачески способности за подобряване на качеството на живот на хората с увреждания и осигуряване на техния достъп до информация. За тази цел през последните години бяха разработени редица иновативни услуги и технологии за достъпност.

Таблет на технологичен стартъп прави приложенията достъпни за слепи хора и хора с увредено зрение със своя динамичен тактилен интерфейс, а специална услуга дава възможност на хора, които са глухи или с увреден слух, да общуват по телефона, като преобразуват текст в реч и обратно, в реално време.

Усилията на израелското правителство да култивира иновационна екосистема и да улесни предприемачеството позволиха на предприемачите да създадат по-достъпен свят за хората с увреждания. Преносимо интелигентно устройство, което може да чете текст, да разпознава лица и да идентифицира предмети не само промени живота на десетки хиляди хора по целия свят, нещо повече - беше обявено за най-доброто изобретение за 2019 г. от списание „Time“.

Друга израелска стартъп компания създаде робот - екзоскелет, който позволява на хората с наранявания на гръбначния стълб да стоят изправени, да ходят и да се изкачват и слизат по стълби. Това са само някои от наистина уникалните творения, които „нацията-новатор“, е създала.

Докато светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания, Израел се гордее с това, което е направил, за да гарантира пълно равенство и достъпност за хората с увреждания. Оставаме ангажирани с иновациите и сътрудничеството за постигане на пълна интеграция и достъпна среда за всички хора с увреждания в Израел и навсякъде по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови