Как да предпазим себе си и околните от коронавируса

OFFNews 25 февруари 2020 в 22:04 7859 1

Снимка МЗ

Здравното министерство публикува брошура с инструкции "Как да предпазим себе си и околните от коронавируса". 

На 28-те регионални здравни инспекции бяха дадени подробни указания за координиране на действията с всички лечебни заведения, центрове за спешна помощ и филиалите към тях, гранични контролно-пропускателни пунктове, летищни и морски власти. Това се налага във връзка с изпълнението на дейностите, възложени от Националния оперативен щаб.

Мерките са свързани с обслужването на новооткритите гранични медицински пунктове на сухоземната граница, които ще изпълняват задачи по опазване на страната от внос на новия коронавирус.

На всички работещи на медицинските пунктове, както и на екипите на спешна медицинска помощ и на инфекциозните отделения на болниците, вече са разпределени допълнителни количества лични предпазни средства. На органите на здравния контрол са осигурени подвижни дезинфекционни апарати за дезинфекциране на помещения, дезинфекционни средства и други.

Дадени са указания за привеждането в пълна готовност на всички инфекциозни структури в страната за хоспитализация, диагностика и лечение на евентуални случаи на заразяване с COVID-19.

Разкриват се и две нови лаборатории, в които лечебните заведения ще могат да изпращат проби за новия коронавирус. Двете лаборатории ще започнат работа до края на седмицата – съответно в градовете Варна и Стара Загора. До днес, 25 февруари, в Националната референтна лаборатория за изследвани 43 проби, като всички са отрицателни.

От министерството подчертават, че предприетите мерки са превантивни. Към момента в България няма регистриран случай на новия коронавирус.

При грипоподобна симптоматика и пребиваване през последните 14 дни в Северна Италия или в континентален Китай гражданите трябва незабавно да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар, а в случай че нямат такъв – към регионалната здравна инспекция по местоживеене/местопребиваване, припомнят от МЗ.

Вижте съветите в галерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

25.02 2020 в 22:15

Ако трябва да бъдете в карантина, вземете си отпуска, защото държавата "няма нормативно основание", да ви даде болничен.