Качеството на яйцеклетките при жените зависи от метаболитен фактор

OFFNews 09 юли 2020 в 15:51 1886 0

Снимка Pixabay

Увеличаването на нивото на един коензим в човешките клетки може да повлияе благоприятно на женския фертилитет и да помогне за подбиране на най-подходящите яйцеклетки за инвитро процедури, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес", цитирано от БТА.

Специалисти от университета на Куинсланд, Австралия, са провели най-задълбоченото досега изследване върху последните етапи от съзряването на човешките яйцеклетки, което е установило, че качеството на яйцеклетките зависи изключително много от ключовия метаболитен коензим никотинамид аденин динуклеотид (НАД+).

Проф. Хейдън Хоумър от центъра за клинични изследвания в университета каза, че НАД+ гарантира, че яйцеклетките запазват клетъчната си структура при съзряване. "НАД+ е важен коензим, който се намира във всяка клетка на тялото и участва в стотици метаболитни процеси, но нивата му с възрастта намаляват", казва ученият.

"Качеството на яйцеклетките намалява по-рано, след възраст от тридесет години и затова много жени трудно забременяват. Ако успеем да поддържаме стабилни нива на НАД+, можем да повишим шансовете на жените за забременеят по естествен път или чрез инвитро процедура", пояснява проф. Хоумър.

Той каза, че все повече жени прибягват до инвитро, за да имат деца. Около четири на сто от всички деца, родени в Австралия, са заченати при инвитро процедури, което означава по едно дете във всеки училищен клас в страната

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови