Средиземноморската диета може да помогне на преживелите рак да запазят здравето на сърцето си и да живеят по-дълго, съобщава ЮПИ, позовавайки се на италиански учени.
Пациентите с онкологични заболявания, чиито хранителни навици се придържат към средиземноморската диета, живеят по-дълго и имат по-малък риск от сърдечна смърт, съобщават изследователите в списание JACC CardioOncology.
Изследователите установяват, че при пациентите с рак, спазващи средиземноморската диета, общият риск от преждевременна смърт е с 32% по-малък, а рискът от смърт, свързана със сърцето, е с 60% по-нисък.
Резултатите предполагат, че „различни хронични заболявания, като туморите и сърдечните заболявания, всъщност имат едни и същи молекулярни механизми“, поясни в прессъобщение изследователката Мария Бенедета Донати от Съвместната изследователска платформа на фондация „Умберто Веронези“ в Италия.
„Това е известно в литературата като „обща почва“, а става въпрос именно за общия генезис на тези две групи заболявания“, каза Донати.
Средиземноморската диета се фокусира върху много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, семена, ядки, бобови растения и зехтин, обясняват изследователите.
Рибата и морските дарове трябва да се консумират поне два пъти седмично, а млечните продукти и постните протеини - ежедневно на по-малки порции. Диетата насърчава минималната консумация на червено месо и преработени храни, както и изключването на подсладени напитки.
За целите на проучването изследователите са проследили 800 възрастни италиански пациенти с рак в продължение на повече от 13 години, след като са били наети между 2005 и 2010 г. За проучването участниците предоставяли подробна информация за начина си на хранене.
Очаква се броят на оцелелите от рак да се увеличи през следващите години благодарение на по-доброто лечение, отбелязват изследователите. Като се има предвид това, от решаващо значение е да се разбере как добрият хранителен режим може да подобри здравето и благосъстоянието на хората, които са преборили рака.
„Средиземноморската диета е съставена предимно от храни като плодове, зеленчуци и зехтин, които са естествени източници на антиоксидантни съединения, което може да обясни наблюдаваното предимство по отношение на смъртността не само от рак, но и от сърдечносъдови заболявания, които могат да бъдат намалени чрез диети, особено богати на тези биоактивни съединения“, каза в прессъобщение изследователката Киара Тонели, председател на Научния комитет на фондация „Умберто Веронези“.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)