Изследване: Средиземноморската диета удължава живота на онкоболните

OFFNews 05 юли 2024 в 08:57 1877 0

зехтин

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в списание JACC CardioOncology

Средиземноморската диета може да помогне на преживелите рак да запазят здравето на сърцето си и да живеят по-дълго, съобщава ЮПИ, позовавайки се на италиански учени.

Пациентите с онкологични заболявания, чиито хранителни навици се придържат към средиземноморската диета, живеят по-дълго и имат по-малък риск от сърдечна смърт, съобщават изследователите в списание JACC CardioOncology.

Изследователите установяват, че при пациентите с рак, спазващи средиземноморската диета, общият риск от преждевременна смърт е с 32% по-малък, а рискът от смърт, свързана със сърцето, е с 60% по-нисък.

Резултатите предполагат, че „различни хронични заболявания, като туморите и сърдечните заболявания, всъщност имат едни и същи молекулярни механизми“, поясни в прессъобщение изследователката Мария Бенедета Донати от Съвместната изследователска платформа на фондация „Умберто Веронези“ в Италия.

„Това е известно в литературата като „обща почва“, а става въпрос именно за общия генезис на тези две групи заболявания“, каза Донати.

Средиземноморската диета се фокусира върху много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, семена, ядки, бобови растения и зехтин, обясняват изследователите.

Рибата и морските дарове трябва да се консумират поне два пъти седмично, а млечните продукти и постните протеини - ежедневно на по-малки порции. Диетата насърчава минималната консумация на червено месо и преработени храни, както и изключването на подсладени напитки.

За целите на проучването изследователите са проследили 800 възрастни италиански пациенти с рак в продължение на повече от 13 години, след като са били наети между 2005 и 2010 г. За проучването участниците предоставяли подробна информация за начина си на хранене.

Очаква се броят на оцелелите от рак да се увеличи през следващите години благодарение на по-доброто лечение, отбелязват изследователите. Като се има предвид това, от решаващо значение е да се разбере как добрият хранителен режим може да подобри здравето и благосъстоянието на хората, които са преборили рака.

„Средиземноморската диета е съставена предимно от храни като плодове, зеленчуци и зехтин, които са естествени източници на антиоксидантни съединения, което може да обясни наблюдаваното предимство по отношение на смъртността не само от рак, но и от сърдечносъдови заболявания, които могат да бъдат намалени чрез диети, особено богати на тези биоактивни съединения“, каза в прессъобщение изследователката Киара Тонели, председател на Научния комитет на фондация „Умберто Веронези“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката