Изследване на 'Цибалаб': 43% от българите са се срещнали с коронавируса

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56%, в София една трета от хората имат антитела от естествена среща с вируса

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2021 в 08:47 4742 1

Около 43% от населението на България се е срещало с коронавируса. Това показва изследване на "Цибалаб" - една от големите вериги лаборатории у нас.

Изследвани са 2665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза в предаването „Преди всички“ по БНР собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят само досег с вируса по естествен път.

„Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, подчерта Калъчев.

Д-р Недялко Калъчев поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела.

„Те не са малко. Това е един много приличен отговор“, смята той.

Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите, отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре, коментира Калъчев. По думите му, това означава, че официалната статистика може да се умножи х 6.

„Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме“, посочи още Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Част от ваксинираните с векторна ваксина имат много силен имунен отговор, но при малка група отговорът е много вял, отбеляза д-р Калъчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Petio Petkov

21.06 2021 в 09:28

Отдавна се знае (в Германия има и научно изследване), че на един официално преболедувал има поне 4-5 безсимптомни, нетествани и дори тежкосимптомни, непожелали да се тестват и да влязат в болница. Изчисленията на д-р Чалъков обаче, не са съвсем точни, защото не вземат предвид 2-2,5-те ни милиона емигранти, за които се грижат други здравни системи (Германия - 500 000, Гърция, Турция, САЩ, Испания, Италия - по 250-300 000). Напълно ваксинираните не са 11%, а близо два пъти повече. Преболедувалите пък не са 2,5 милиона, а малко под 2 милиона. С корекциите излиза, че имаме почти 60% колективен имунитет, което не е никак зле. Слабият интерес към ваксинирането се обяснява с големия брой "срещнали се" с вируса, които - нормално, не бързат да се ваксинират.