Изследване: Мръсният въздух задълбочава депресията

OFFNews 13 февруари 2023 в 11:55 1252 0

депресия

Снимка Pixabay

Проучванията са публикувани в мрежата от научни списания JAMA

Дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха повишава риска от депресия и я засилва - това сочат две нови проучвания, публикувани в мрежата от научни списания JAMA, цитирана от БГНЕС.

Проучване, публикувано в JAMA Network Open твърди, че дългосрочното излагането на повишени нива на замърсяване на въздуха увеличава риска от късна депресия сред възрастните хора.

Другото проучване, публикувано в JAMA Psychiatry, установи, че дългосрочното излагане дори на ниски нива на замърсяване на въздуха е свързано с повишена честота на депресия и тревожност.

Замърсяването на въздуха отдавна е свързано със сърдечносъдови и респираторни заболявания, но новите проучвания допълват нарастващия брой доказателства, че замърсяването на въздуха влияе и върху психичното здраве.

За целите на изследването на въздействието на замърсяването на въздуха върху възрастните американци изследователи от Харвардския университет и университета "Емори" проучват данните на близо девет милиона души, включени в Medicare - държавната здравноосигурителна схема на САЩ за лица над 64-годишна възраст.

Повече от 1,52 млн. от тях са диагностицирани с депресия през изследвания период от 2005 до 2016 г. според заявленията на Medicare.

Наблюдавахме статистически значими вредни връзки между дългосрочното излагане на повишени нива на замърсяване на въздуха и повишения риск от диагностициране на депресия в късна възраст. Наблюденията показват, че лицата в неравностойно социално-икономическо положение са с много по-висок риск от депресия в късните години от живота си. Те са изложени едновременно както на социален стрес, така и на лоши условия на околната среда, включително замърсяване на въздуха", казват изследователите.

За целите на проучването учените са картографирали нивата на замърсяване и са ги сравнили с адресите на пациентите на Medicare.

Замърсителите, на които са били изложени депресирани възрастни хора, са фини прахови частици като прах или дим, азотен диоксид, който се получава главно от емисиите от автомобилния трафик, и газове, които се отделят от автомобилите, електроцентралите и рафинериите.

Изследователите твърдят, че възрастните хора може да са особено податливи на депресия, свързана със замърсяването, поради тяхната белодробна и нервна уязвимост.

"Въпреки че депресията е по-рядко срещана сред възрастните хора в сравнение с по-младото население, тя може да има сериозни последици като когнитивни увреждания, съпътстващи физически заболявания и смърт", казват те.

В другото изследване учени от Великобритания и Китай са проучили връзката между дългосрочното излагане на множество замърсители на въздуха и честотата на депресията и тревожността.

Те са наблюдавали група от близо 390 000 души, предимно във Великобритания, в продължение на 11 години и са установили, че има повишен риск от депресия и тревожност дори при нива на замърсяване под стандартите за качество на въздуха в Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!