Изследване: Кое е по-вредно - да седиш в офиса или на дивана?

OFFNews 19 февруари 2020 в 09:35 1361 0

Снимка Pixabay

Да седиш с часове на дивана и да гледаш телевизия е по-опасно за сърцето, отколкото да прекараш цял ден пред монитора в офиса.

Това показва изследване, публикувано в специализираното издание на Американската асоциация на кардиолозите, цитирано от Medik Forum.

Учените анализирали информация от 3592 афроамериканци, които живеят в Джаксън, Мисисипи. Доброволците били наблюдавани в продължение на 9 години. Медиците установили, че при хората, които прекарват повече от 4 часа дневно пред телевизора, сърдечносъдовите болести или инфарктите са 50% по-често срещани, отколкото при тези, които се заседяват пред екрана не повече от 2 часа дневно.

Установено било също, че участниците, които през по-голямата част от деня прекарвали времето в офиса, пред монитора, са по-застрашени от проблеми със сърцето от колегите си, които рядко се застояват на работното място. 

Какво показва сравнението между двете групи? Според специалистите седенето пред телевизора е по-вредно от седенето в офиса, заради времето от денонощието, когато това се случва - повечето хора гледат телевизия в края на деня, докато вечерят.

"Седейки на работното място, човек е по-активен умствено. Ние използваме мозъка си за творческо мислене, решаване на проблеми и общуване", пише в изводите на изследването.

Все пак и в двата случая хората, които водят заседнал начин на живот, трябва да помислят за двигателната си активност, да следят хранителния режим и теглото си. Това значително ще намали риска от поява на сърдечносъдови заболявания, обобщават учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови