Израел: До 64% е спаднала ефективността на COVID ваксината срещу Делта варианта

OFFNews 05 юли 2021 в 11:29 3619 0

Ефективността на ваксината срещу коронавирус е спаднала значително и е 64% според данните, представени на служителите на здравното министерство късно в неделя. Властите обмислят поставянето на бустерна (допълнителна) доза за рисковите групи, съобщава сайтът Ynet, онлайн издание на вестник Yedioth Ahronot.

Масовата ваксинация в Израел беше извършена с ваксината на Pfizer-Biontech.

Намаляването на ефективността на ваксините е установено от 6 юни, пет дни след премахването на всички ограничения на коронавируса.

Според министерството данните, събрани между 2 май и 5 юни, преди скорошното огнище, което се дължи предимно на варианта Делта, показват ефективност от 94,3%.

Все още ваксините са ефективни срещу сериозно заболяване, което може да доведе до хоспитализация.

В периода между 2 май и 5 юни ваксината на Pfizer има 98,2% защита от сериозни заболявания, но след 6 юни и до 3 юли защитата спада до 93%.

Висш здравен служител заяви в неделя, че последните данни са причина за безпокойство.

"Ваксините изглежда са по-малко ефективни", каза служителят. "Наложително е израелците, които се връщат от пътуване в чужбина, да бъдат тествани пет дни след пристигането си, в допълнение към тестовете, проведени на летището. Министерството трябва да обмисли и бустерни дози за хората с компрометиран имунитет и за възрастните", каза той.

На среща в министерството в неделя не е взето решение за осигуряване на трета ваксина за населението в риск, но служители заявиха, че наблюдават ситуацията. Някои лекари, лекуващи пациенти с коронавирус в болниците в страната, призоваха министерството да осигури бустерни дози.

Премиерът Нафтали Бенет и министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц трябва да се срещнат днес, за да обсъдят разпространението на болестта, а кабинетът по въпросите на пандемията трябва да заседава във вторник, за да обмисли налагането на ограничения за спиране на разпространението на вируса.

Сред разглежданите варианти са налагане на ограничение в броя на хората, които имат право да се събират, и връщане към регламента за Green Pass, ограничаващ неваксинираното население.

Министерството на здравеопазването съобщи, че в неделя са регистрирани 343 нови случая на коронавирус, което е рекорд за последните 3 месеца и се дължи на разпространението на Делта варианта, който доминира в 90% от пробите, пише в. Haaretz.

Повече от половината от новите пациенти с коронавирус са ваксинирани (51%), според здравното министерство. Само 15 от новозаразените са се върнали от пътуване в чужбина. Една трета са деца под 11 години, а други 13% са на възраст от 12 до 18 години.

Броят на тежките случаи на коронавирус в Израел също се е увеличил с почти 50 процента от миналата седмица.

Първите седем случая на Делта варианта в Израел бяха съобщени на 16 април, когато във Великобритания имаше 77 случая. Тогава здравните власти повишиха тежестта на мутацията до „вариант на безпокойство“ от „вариант, който се разследва“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!