Изписването на инсулин и антибиотици с е-рецепта се отлага

OFFNews 30 септември 2023 в 16:58 2129 1

Медицина

Снимка Pixabay

Възникнаха опасения, че новият тип рецепти могат да оставят пациенти без лекарства заради проблеми със системата.

Продажбата на антибиотици и лекарства за диабетици само с електронни рецепти се отлага за неопределен период, става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването.

От ведомството уточняват, че е-рецептите за задължително електронно издаване на две групи лекарства – антидиабетни и антимикробни, ще влязат в сила след обнародване на промени в наредбата. При обнародването ще бъде посочен и конкретен срок, който за момента не се съобщава.

Очакванията бяха, че електронните рецепти ще влязат в сила на 1 октомври. Възникнаха обаче опасения, че пациенти могат да останат без достъп до лекарства при новия начин на изписването им и по-специално - заради проблеми с новата система.

Експертите на МЗ ще вземат предвид всички становища по проблема, преди да определят новия срок.

Въвеждането на е-рецептата следва да бъде съобразено и с изискването и препоръките на Министерството на електронното управление за генериране на два Национални референтни номера – първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпускането на лекарствения продукт. По този начин ще се гарантира контролът върху употребата на двете групи лекарства, ще се пресекат нерегламентираните практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти за българските граждани, съобщават от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

30.09 2023 в 18:35

Който се интересува,да издири статията на Илко Семерджиев по темата.Половината истина за фармамафията е написана.Основната тема,за другата половина-Търговска лига,Чайкафарма,сърца и мозъци,никой не смее да пипне.
Хинков е един смешен фигурант,който на мига тпябва да си ходи home,sweet home.
 
X

Да помогнем на украинските деца!