Изписаха пациента с присаден свински бъбрек

OFFNews 04 април 2024 в 14:41 1133 0

болница

Снимка Скрийншот

Massachusetts General Hospital

Първият човек, на когото беше трансплантиран генетично модифициран бъбрек от прасе, беше изписан от Централна болница „Масачузетс“, съобщи Би Би Си. Мъжът на 62-годишна възраст е изпратен у дома в сряда, две седмици след революционната операция.

Успехът на тази процедура беше приветстван от учените в областта на трансплантациите.

Новината беше споделена в прессъобщение от Централна болница „Масачузетс“, която е най-голямата учебна болница на Харвардското медицинско училище в американския град Бостън. Пациентът Ричард "Рик" Слейман от Уеймът, Масачузетс, се е борил с бъбречно заболяване в последен стадий и се е нуждаел от трансплантация на орган.

Лекарите успешно му трансплантират генетично модифициран свински бъбрек с четиричасова операция на 16 март. Според тях бъбрекът вече функционира добре и той не е на диализа.

Ричард Слейман каза, че възможността да напусне лечебното заведение и да се прибере у дома е „един от най-щастливите моменти“ в живота му.

Свинският бъбрек, който е получил, е бил модифициран от фармацевтичната компания eGenesis от Кеймбридж. Премахнати са вредните свински гени и са добавени определени човешки гени, за да се подобри съвместимостта с хората. Така свинският бъбрек е генетично модифициран, за да бъде по-съвместим с човешкия организъм.

Процедурата е получила зелена светлина от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Тя издава еднократен протокол за разширен достъп, който се използва за пациенти с животозастрашаващи заболявания, за да им бъде дадена възможност за експериментално лечение.

Екипът, който стои зад трансплантацията, я приветства като историческа стъпка, която може да осигури потенциално решение на проблема с недостига на органи в света. Особено за хората от етническите малцинства, които са засегнати непропорционално много.

„Изобилието от органи в резултат на този технологичен напредък може да допринесе за постигане на равнопоставеност в здравеопазването и да предложи най-доброто решение на проблема с бъбречната недостатъчност за всички нуждаещи се пациенти“ , каза Уинфред Уилямс, лекар на Слейман в Централна болница „Масачузетс“ .

Въпреки че това е първият свински бъбрек, трансплантиран на човек, това не е първият свински орган, използван в процедура по трансплантация.

Двама други пациенти получиха трансплантация на свински сърца, но тези процедури бяха неуспешни, тъй като реципиентите са починали няколко седмици по-късно. В единия случай имунната система на пациента отхвърля органа, което е често срещан риск при трансплантациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки