Изобретиха устройство за общуване на хората, които не могат да говорят

OFFNews 31 юли 2019 в 17:26 2036 0

Снимка Pixabay

Американски биолози създадоха чип, който разчита сигналите от слуховия център на мозъка в реално време и разшифрова това, което чува или мисли притежателят му, съобщава сайтът Nature.

„Доказахме, че можем да разчитаме сигнали от повърхността на мозъчната кора, за да разшифроваме това, което възприема или произнася човек, в реално време. Това е голяма крачка към създаването на невропротези, които ще върнат говора на хора, които сега са лишени от него“, заяви Джош Чартие, ръководител на екипа от Калифорнийския университет.

След този успешен експеримент, калифорнийските неврофизиолози се опитали да приложат методиката не само за да разчитат мисли от центъра на речта на доброволци, но и от тези зони на мозъка, които отговарят за обработването на информацията от слуховите органи.

На трима души били имплантирани електроди, които следят дейността на мозъчната кора в момента, когато чуват въпросите, задавани от учените.

След като записали и съпоставили сигналите, изследователите създали алгоритъм, който разшифрова командите в мозъка на разбираем за компютрите език. Това им позволило не само да озвучат "подслушаните" мисли на доброволците, но и да ги преобразуват текст, съпоставяйки въпросите и отговорите.

Засега системата има твърде малък набор от думи, но може да работи в реално време. Възможно е да разчете коректно три от четири думи, срички и звуци в изречение, което е достатъчно за общуването.

По-нататъшното усъвършенстване на алгоритъма, по думите на Чартие, ще им позволи да използват невроинтерфейса за свободно общуване с парализирани хора, жертви на инсулти, глухонеми и други, лишени от възможността да говорят заради черепни травми или проблем с гласните струни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови