Измерват сърдечносъдовия риск в 6 града у нас

Консултациите са част от информационна кампания „Обичам живота си“

OFFNews 26 октомври 2020 в 13:27 1045 0

Едномесечна информационна кампания, насочена към грижата за сърцето, ще се проведе в лечебни заведения в шест областни градa в страната. Тя се организира от "Байер България" и ще протече под надслов "Обичам живота си".

Целта на инициативата е всеки, който желае, да провери своя сърдечносъдов риск и доколко е застрашен от настъпване на инфаркт или инсулт.

Кампанията ще се провежда от 26 октомври до 19 ноември в Диагностично-консултативни и медицински центрове в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Бургас. В обособени зони в здравните заведения специално обучени за целта хора ще оценяват сърдечносъдовия риск на желаещите на базата на информация от отговорите на четири кратки въпроса и от измерени стойности на кръвното им налягане. Тези, за които се установи, че са с висок или много висок сърдечносъдов риск, или са преживели сърдечносъдов инцидент в миналото, ще получат книжка с полезна информация.

Консултациите ще се извършват без предварително записване при спазване на всички противоепидемични мерки. (Пълният график към обстановката на 26.10.2020г, с дати, локации и часове можете да видите в прикачения файл.)

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Според статистика на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечносъдови заболявания умират около 17 млн. души. По данни на Министерството на здравеопазването в България сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност като на всеки трима души двама умират от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност.

Рисковите фактори са разнообразни и засягат хора от различни възрастови групи. Основните са свързани с лош хранителен режим и затлъстяване, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, слаба физическа активност и слабо придържане към терапии, когато има предписани такива.

Медицинските специалисти са категорични, че ако хората знаят какъв е сърдечносъдовият им риск, могат да предприемат действия, за да го намалят или дори да предотвратят настъпването на сърдечен инцидент. Ключова за превенцията на сърдечносъдовите заболявания е промяната в начин на живот - преминаване към здравословен хранителен режим, отказване или намаляване на тютюнопушенето и повишаване на двигателната активност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!