Изкуствен интелект ще диагностицира кожни тумори в УМБАЛ ''Д-р Георги Странски''

OFFNews 13 март 2024 в 09:35 515 0

Снимка Фейсбук/УМБАЛ "Д-р Георги Странски"

Университетска болница "Д-р Георги Странски"

Иновативна технология за диагностициране на кожни новообразувания, използваща изкуствен интелект, е внедрена в Клиниката по Онкологична хирургия на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски" в Плевен. Това е станало възможно по проект на Медицинския университет, съобщи Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище.

Проектът "Изследователско висше училище: Медицински университет – Плевен" се реализира по Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие, финансиран чрез Националния план за възстановяване и устойчивост.

Специално обучен мултидисциплинарен екип от дерматолози и онкохирурзи започна работа с апарата FotoFinder ATBM Master - първата автоматизирана система за видеодерматоскопия на кожни новообразувания, допълни Дукова. Ръководител на екипа е доц. д-р Ивелина Йорданова от катедра "Дерматология, венерология и алергология".

В рамките на проекта ще бъде сравнена прецизността на лекаря с диагностичните възможности на технологията, използваща изкуствен интелект, при диагностицирането на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания. Целите са: внедряване на този нов и модерен диагностичен метод в ежедневната практика, да се обучи екип за работа с тази апаратура и повишаване на професионалната квалификация на младите учени, каза още Дукова пред БТА.

"Иновативният медицински апарат предоставя възможност за визуализация, диагностициране и регистрация на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания при пациенти, изложени на риск от развитие на рак на кожата. Този нов диагностичен метод е неинвазивен, безболезнен и напълно безопасен", каза още Дукова. Апаратурата позволява визуализация на минимум 80 на сто от кожната повърхност (от главата до петите) при това само за няколко минути, както и възможност за заснемане и документация на всички кожни образувания като създава триизмерна карта на кожата, т.нар. "Total body mapping".

Припомняме, че Медицинският университет е водещ кандидат в концепцията "Стратегия "Единно здраве" за Северозападния регион". Тя ще бъде реализирана от екип на висшето училище в Плевен в партньорство със седем общини от област Плевен и три от област Ловеч, осем болници, Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" в Ловеч, представители на бизнеса и академичната общност.

Концепцията предлага комплексно решение на проблеми в здравеопазването, образованието, екологичната градска среда и здравословния начин на живот. Проектобюджетът ѝ е в размер на над 52,5 млн. лева, като близо 40 млн. лв. от тях са за планираните в област Плевен дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!