Изкуствен интелект открива остеоартрит в ранен стадий

OFFNews 19 декември 2022 в 10:05 546 0

коляно

Снимка Unsplash

Диагнозата на лекаря и на изкуствения интелект съвпада в 87% от случаите

Изследователи от университета на Ювяскюля, Финландия, са разработили невронна мрежа, базирана на изкуствен интелект, за ранно откриване на остеоартрит на коляното по рентгенови снимки, пише сп. "Дайагностикс".

Проучването показва, че диагнозата на лекаря и на изкуствения интелект съвпада в 87% от случаите, което според авторите е обещаващ резултат.

Опитните специалисти могат да разпознаят ранните признаци на остеоартрит на коляното на рентгенови снимки, но това изисква усилия и време. Изкуственият интелект е в състояние да ги открива много по-бързо, като по този начин снема част от тежестта върху лекарите.

За разработването на модела на изкуствения интелект са използвани около 700 рентгенови снимки, след което той е валидиран с помощта на около 200 рентгенови снимки, предава БТА.

Целта ни беше да научим изкуствения интелект да разпознава ранни признаци на остеоартрит на рентгенови снимки. Нещо, което опитните лекари могат да различат визуално по изображението, но не могат да направят автоматично, обяснява изследователят Анри Патрон, отговорен за разработването на метода.

Рентгенологичното изследване е основният метод за диагностициране на остеоартрит на коляното. Ранното откриване може да спести на пациента ненужни прегледи, лечение и операция за смяна на колянната става.

Остеоартритът е най-разпространеното ставно заболяване в света. Само във Финландия, където е направено изследването, с него са свързани до 600 000 посещения при лекар годишно. Смята се, че това струва на финландската икономика един милиард евро на година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови