Изключват карантината от отпуска по болест

Промени в Наредбата за медицинската експертиза регламентират критериите за оценка на уврежданията и процентите за трайно намалена работоспособност

OFFNews 06 април 2021 в 17:12 2085 0

Карантината заради COVID-19 се изключва от болничните, които се полагат за година. Това е една от промените, които предлага Министерството на здравеопазването с проект на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. 

С предложението се променя и съставът на ТЕЛК комисиите при освидетелстване на специфични случаи на заболявания. Предвижда се занапред да не е необходимо на всяка цена да има радиоспециалист по радиобиология или радиационна хигиена. Той ще може да бъде заменен от специалист по професионални болести. Промяната се налага заради дефицита на такива експерти у нас. 

Промени има и в процентите за трайно намалена работоспособност - при пациентите с онкологични, неврологични, ортопедични, ендокринни и психични заболявания. Измененията предвиждат по-висок процент, който определя и правата им за получаване на социална помощ.

Целият проект, публикуван за обществено обсъждане до 5 май 2021 г., можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!