Изчакайте поне година, преди да забременеете отново, съветват учени

OFFNews 30 октомври 2018 в 11:40 2167 1

Майките трябва да изчакат поне една година между раждането на дете и нова бременност, за да се намалят рисковете за жената и бебето, показват данните от ново изследване, цитирано от Би Би Си. 

Прекалено краткия период между две бременности води след себе си риск от преждевременно раждане, по-малки бебета и дори от смърт за майката и бебето. 

Изследването е на Университета на Британска Колумбия и Училището по обществено здраве към университета Харвард и е публикувано в JAMA Internal Medicine.

В рамките на изследването са обхванати 150 000 раждания в Канада. 

Според специалистите идеалният период от време, който трябва да се изчака между раждане и нова бременност е от 12 до 18 месеца.

Световната здравна организация в момента препоръчва между раждане и нова бременност да се изчакат 24 месеца или не по-малко от 18 месеца. 

Учените обаче са категорични, че нова бременност, която идва под 12 месеца след раждане, е рискова за всички жени, независимо от възрастта. 

Според изследването в тези случаи риска за майката се отнася за жените над 35 години, но риска за бебетата е за всички случаи и дори е по-голям, когато майката е на между 20 и 34 години. 

При жените над 35 години, забременели шест месеца след раждане, има 1,2% риск от смърт за майката (12 случая от 1000 бременности). Изчакване на 18 месеца за нова бременност намалява риска до 0,5%. 

При по-младите жени, забременели шест месеца след раждане, съществува риск от 8,5% за преждевременно раждане. Този риск намалява до 3,7%, ако те са изчакали 18 месеца между раждане и нова бременност. 

Специалистите смятат, че данните са особено важни за жените над 35 години, които смятат да имат деца, тъй като те често планират по-чести бременности.

Изследването е обхванало обаче случаи само в Канада, така че за момента не е ясно доколко данните са валидни и за целия свят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

30.10 2018 в 14:34

Ако кажа че това са глупости, ще излезе че не вярвам в науката, нали? Реномирано научно изследване, публикувано в световна медия като BBC - кой съм аз да не вярвам?

Ами... зададох си въпроса, контролирано ли е това изследване за други фактори? Примерно социално положение на жените или етнически произход? По-бедните жени с по-лоша медицинска култура и обслужване, са тези които раждат по-често. Проблемите при тях може да са от хигиена, генетика и подобни фактори, а не дали чакат по 18 месеца между чаветата.

В статията - нищо по въпроса (защо?). В научното списание - параграф - не са контролирали по тези фактори. Изследването е интересно, но не достатъчно.

Доколко може да се разчита на "peer-reviewed" науката в момента, е дълга тема. Голям процент от изследвания са неповторяеми, тоест фалшиви. (en.wikipedia.org/wiki/Replication_crisis) Но като се добави и некадърността на медиите...

Излиза че сме невежи и заблудени. Но пък убедени в правотата си и готови да клеймим опоненти!