Избор на ваксина ще има във ваксинационните центрове, не при личните лекари

OFFNews 05 март 2021 в 10:28 1824 0

Снимка Архив

Избор на ваксина ще има във ваксинационните центрове. При личните лекари това е трудноосъществимо, тъй като няма условия за съхранение на някои от видовете ваксини. Това обясни по bTV заместник-председателят на Българския лекарски съюз и член на ваксинационния щаб д-р Николай Брънзалов.

Той призова да не се противопоставят ваксинационните пунктове на личните лекари и потвърди, че в електронния регистър за записване за имунизация семейните практики не фигурират. Според него обаче джипитата ще могат да получават информация кой от пациентите им се е ваксинирал в тези пунктове, за да актуализира собствения си списък.

До момента общопрактикуващите лекари са поставили 45 000 дози, каза д-р Брънзалов и подчерта, че колегите му настояват да получат поне 50% от количествата договорени ваксини. Той коментира и проблема с доставките, подчертавайки, че не е само в България:

"Договорени бяха големи количества, платихме ги, а сега се оказва, че не можем да ги получим навреме. Това не може да не се отрази и на нашата работа", каза д-р Брънзалов и изрази надежда, че занапред доставките ще бъдат по-ритмични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!