Италия затваря магазините и ресторантите в цялата страна, първи смъртни случаи в Гърция и Австрия (обновена)

OFFNews 12 март 2020 в 07:25 6842 0

Всички магазини, освен хранителните и аптеките, в Италия се затварят, заради риска от разпространение на коронавируса, съобщи премиерът Джузепе Конте, цитиран от ТАСС. 

"Ценя вашите усилия, но дойде време за нова стъпка. Прекратяваме всякаква търговка дейност, с изключение на хранителните магазини и аптеките", каза Конте.

Затварят се ресторантите и баровете в цялата страна. Възможни са доставки по домовете. Общественият транспорт, банките и застрахователните компании функционират, както и някои други услуги.

Фабриките работят при специални мерки за безопасност. Гарантирана е дейността на селскостопанската промишленост. Италианският премиер призова навсякъде, където е възможно, да се премине към дистанционна работа, както и да спират работа компании, от чиято дейност няма критична необходимост.

От 10 март в страната действат строги карантинни мерки, включително и забрана за движението на хората, без наложителна причина. Забранен е достъпът до площад "Св. Петър", а папата води традиционните си проповеди онлайн.

До момента жертвите на новия вирус в страната са над 800 души, заразените са над 12 000, а излекуваните 1045.

Гърция

Първи смъртен случай на пациент, заразен с коронавирус, е регистриран в Гърция, съобщи Ройтерс. Според информацията става дума за 66-годишен мъж с придружаващи заболявания. Към момента заразените в Гърция са 99 души.

Австрия

Първи смъртен случай регистрира и Австрия днес. 69-годишен пациент е починал в болница във Виена. Според местни медии той наскоро се върнал от Италия, съобщава Би Би Си.

В страната заразените се увеличиха от 245 на над 300 за последните 24 часа. Канцлерът Себастиан Курц предупреди, че броят им може да нарасне до 1000 в рамките на дни, а седмица по-късно - до 10 хил.

Испания

Рязко се увеличи се броят на починалите в Испания вследствие на усложнения, свързани с коронавируса. Нови данни на здравното министерство от днес показват, че смъртните случаи са 84. В сряда те бяха 47. Потвърдените случаи на заразени от коронавирус в страната са 2 968.

Великобритания

Смъртните случаи там се увеличиха. Към 17 ч. днес те вече са 10, предава Би Би Си. Потвърдените случаи са 590 при 456 в сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови