Испания обмисля отлагане на втората доза РНК ваксина при лица под 80 години

Страната е изправена пред четвърта вълна на пандемията

OFFNews 20 април 2021 в 11:01 1794 0

Министерството на здравеопазването на Испания предложи поставянето на втората доза от ваксините на „Пфайзер” и „Модерна” да се отложи за лица под 80-годишна възраст, за да се ваксинират повече хора поне с една доза, предаде БТА.

Предложението, което се обсъжда с регионалните правителства, идва на фона на растяща заболеваемост при четвърта вълна на COVID-19.

Със 21 071 случая, 121 починали и кумулативна честота (с натрупване) от 230 инфектирани на 100 000 жители, което е със 17 пункта повече от петък, Испания отново е близо до екстремния риск по стандартите на Световната здравна организация.

Страхът от четвъртата вълна увеличи до 82,8% броят на желаещите испанци, които искат да бъдат ваксинирани, пишат местните медии.

В опит да намери решение министърът на здравеопазването Каролина Дариас предложи интервалът между двете дози на РНК ваксините да се удължи от 21 и 28 дни, на 42 и 56 дни само за лицата под 80 години.

За тези над 80-годишна възраст и рисковите групи, вторите дози ще останат според предписанието.

Предложението се базира на проучване, публикувано през април от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на Съединените щати, според което и една доза „Пфайзер“ и „Модерна“ постигат 80 % ефективност срещу COVID-19.

Практиката с едната доза вече е прилагана във Великобритания, където 47,8% от британците са получили първата доза от ваксините, но само 12,5% имат и двете. Това ще позволи между 75 и 80 % от испанското население да бъде защитено, макар и само с една доза, посочват властите в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!