Иновативен ''термометър'' улавя първите симптоми на възпаление при децата

Индикаторът е течност в 5 мл бутилка с рол-он. Поставя се по кожата и според телесната температура променя цвета си.

OFFNews 11 януари 2023 в 13:32 975 0

дете

Снимка Pixabay

Иновативният индикатор беше представен днес в Бургас

Иновативен термохромен индикатор улавя първите симптоми на възпалителен процес при децата. Новият метод бе представен днес пред директори на детски заведения в Бургас, предаде БТА.

Срещата между педагозите, ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова и д-р Антон Танев се състоя във връзка с усложнената епидемична обстановка в областта.

Иновативният продукт е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита, отговорна научна работа в условията на публично-частно партньорство. Чрез него денонощно може да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство.

Индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление, от различен характер, в човешкия организъм още при появата му. Продуктът вече се произвежда у нас и е предоставен безвъзмездно, като мостра, на представителите на детски заведения.

По време на срещата д-р Антон Танев обясни, че термохромният индикатор е напълно безвреден, с него може в реално време да се регистрира повишаването на телесната температура на човек, може да се използва ежедневно или постоянно, действа продължително време като апликация върху човешката кожа, след използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък.

Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация, с точност от 0,1°С, може да се регистрира температурната стойност още преди организма да реагира чрез други симптоми.

Термохромният индикатор позволява да се проследява температурата след еднократното му нанасяне в продължение до 48 часа. Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа.

Всъщност "термометърът" представлява течност в 5-милилитрова бутилка с рол-он. Поставя се с кръгови движения по кожата и в съответствие с телесната температура на човек течността променя цвета си. Когато цветът е черен, означава, че телесната температура е под 37 градуса. Ако се повиши - от черен, става лилав. Ако цветът се промени в розов, означава, че телесната температура е над 38 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови