Информационна кампания ще популяризира превенцията на рака на маточната шийка сред родителите

OFFNews 18 юли 2023 в 12:52 479 0

работна среща

Снимка PR Care

Рботна среща на Коалиция HPV и експерти от Министерство на здравеопазването

"Защити бъдещето им" е логото на национална информационна кампания за превенция на рака на маточната шийка, която ще бъде насочена към родителите на деца между 10 и 12-годишна възраст.

Това бе съобщено на работна среща на Коалиция HPV и Министерството на здравеопазването.

Членовете на коалицията и зам.-министър Михаил Околийски, чийто ресор е общественото здраве, профилактика на заболяванията и промоция на здравето, заедно с експерти и представители на здравното ведомство, очертаха първите стъпки към съвместна работа за разширяване на ваксинопрофилактиката у нас.

Доцент Михаил Околийски заяви, че „добрите идеи трябва да са подплатени с епидемиологични данни, финансови разчети и с приоритизиране на най-належащите нужди“. Той констатира със съжаление, че ваксиналното покритие на момичетата от 10 до 12 г. е спаднало през годините от 10% до 1% по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ).

Това е голям проблем, защото всеки ден една жена в България губи живота си от рак на маточната шийка. Преди да успеем да променим обществените нагласи към ваксинацията и отношението на ключови медицински специалисти, не би трябвало да инвестираме в нови подходи и нови таргетни групи, които да обхване Националната програма. Може да мислим за включване в бъдеще и на момчетата, защото заболяванията, свързани с HPV засягат и мъжкия пол, но основната ни цел сега трябва да бъдат младите момичета и разширяване на ваксиналното покритие, категоричен бе той.

Илия Тасев от дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ обясни, че усилията на колегите му да въвеждат програми за профилактика срещат трудности, „тъй като резултатът от профилактиката ще стане видим едва след 15 години, а от здравеопазването сега се очакват краткосрочни резултати“.

Коалиция HPV представи дейността си - от учредяването ѝ на 9 март 2023 г. като национална, експертна и неправителствена, чиято цел е действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус (HPV), през организирането на Академия за здравни журналисти (29 май), внасянето на отворено писмо до МЗ (31 май) до установяването на професионални връзки с Europian Cancer Organisation (20 юни) и създаването на официален сайт на Коалицията: www.hpvcoalition.bg. 

„Новата НPV-ваксина, насочена срещу 9 щама на човешкия папиломен вирус, ще бъде фокус на есенната ни информационна кампания. Нашите експерти от РЗИ ще правят обучения на деца и родители.“, заяви Илия Тасев.

Д-р Момчил Баев и онкологът д-р Антоанета Томова предложиха да започне подготовка за новата Национална програма за профилактика, след изтичането на настоящата, така че в целевата група за ваксиниране да се включат момичета и момчета от 10 до 12 години, както и ваксинацията срещу HPV да стане задължителна за момичетата на 11 години. В отговор Илия Тасев обясни, че това ще струва от 12 до 15 милиона лева всяка година, и че политиките в профилактиката по принцип са недофинансирани.

Проф. Радка Аргирова подчерта големия прогрес на ваксината срещу HPV и че тя служи за превенция не само на рака на маточната шийка, но и на още осем заболявания, сред които рак на гърлото, ларингса и белия дроб. Проф. Аргирова обясни нуждата да се обучат за това личните лекари, педиатрите, АГ-специалистите и лекарите от РЗИ.

„Трябва да преследваме голямата цел – профилактичният план да бъде разширяван, но и да отчитаме всяка малка цел, която постигаме“, добави видният вирусолог.

Д-р Христиана Бацелова предложи обученията по ваксинопрофилактика на лекари да се правят под егидата на Министерство на здравеопазването.

Проф. д-р Ивайло Търнев изтъкна успехите на Национална мрежа на здравните медиатори за увеличаване на ваксиналното покрити сред ромската общност: „Обучения на здравните медиатори се правят от представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. На предстоящата на 30 ноември – 2 декември Национална среща на здравните медиатори сме предвидили специален модул „Превантивна медицина“ с лектори общопракитуващи лекари.“

Проф. Търнев обясни, че заплащането на личните лекари за поставяне на препоръчителна ваксина е обидно ниско, и призова МЗ да работи за изравняване със заплащането на задължителни ваксини.

Д-р Радосвета Стаменкова от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве обясни колко е трудно да се обърнат представите на родителската общност, която не е имала сексуално и здравно образование в училище и лесно се поддава на страхове: „Трябва да им обясним най-просто, че ваксината срещу HPV е добра и че върши работа не само за момичета, но и за момчета, а и за всяка възраст“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика