Индонезия налага противоепидемични мерки с барикади и КПП-та, за да принуди хората да не излизат

OFFNews 03 юли 2021 в 11:41 3393 0

Снимка Getty Images

Погребение на жертва на COVID-19 в Индонезия

Индонезийската полиция прегради улици и постави повече от 400 контролни пункта на островите Ява и Бали, за да накара стотици милиони хора да не излизат от домовете си днес, в първия ден от строгите ограничения върху придвижването, обявени заради коронавирусната епидемия, предаде БТА.

Епидемията от COVID-19 в 4-ата по население в света Индонезия е една от най-тежките в Азия, съобщава Ройтерс. През последните десетина дни беше отчетен ръст на новите случаи. В петък те бяха 25 830. За 24 часа починаха 539 пациенти.

Шефът на националната пътна полиция Исионо съобщи на пресконференция, че се разполагат патрули на 21 места, където обичайно се събират много хора. Улиците със сергии и закусвални ще бъдат затворени от 18 ч до 4 ч сутринта.

По-строгите мерки, в сила от днес, включват: проверки на основанията за пътуване, затваряне на ресторанти и някои работни места, определени като "несъществени" в сегашната ситуация, забрана на спортни дейности на открито. Те ще важат до 20 юли, но е възможно да бъдат удължени, ако епидемичната обстановка не се подобри.

На най-населения индонезийски остров Ява и на популярния сред туристите остров Бали ще бъдат разположени повече от 21 000 полицаи, както и военни, които ще следят за изпълнението на мерките. Полицията ще прави тестове на случаен принцип и ще контролира спазването на вечерния час.

Изключение се прави за ваксинираните пътници, които ще имат право на по-далечни пътувания.

Болниците в Ява са претоварени заради бързото разпространение на варианта "Делта" на COVID-19. Индонезия ще ускори ваксинационната кампания с дарени ѝ от чужбина ваксини. Досега страната разчиташе главно на китайската "Синовак". Целта е до януари да бъдат ваксинирани 181,5 милиона души, но засега са ваксинирани само 7,6% от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови