Имунизираните срещу COVID-19 в Испания надвишиха заразените от началото на пандемията

В страната има ограничение за доброволно поставяне на "Астра Зенека" при лица под 60 г.

OFFNews Последна промяна на 23 април 2021 в 10:44 240 0

С пълна ваксинация в Испания са почти 3 770 000 души, а заразените с COVID-19 са близо 3 457 000. Така броят на имунизираните надвиши заразените от началото на пандемията, съобщи БНР.

Испания регистрира първия милион имунизирани на 12 февруари, вторият милион на 22 март и след по-малко от месец, на 8 април, третият милион. Над 10 милиона са с една доза.

Министерството на здравеопазването на Испания отхвърли предложението на някои от автономните региони да бъде разрешено на лицата под 60 години доброволно да се ваксинират с ваксината на „Астра Зенека”.

Аргументът е, че „изборът на ваксината, не може да бъде определен чрез индивидуален избор, а трябва да се основава на ефикасността на ваксината за различни групи от населението“.

В шестата промяна на Плана за ваксиниране на правителството се посочва, че „предложението противоречи на етичните принципи, на които се основава стратегията” и че информираното съгласие на хората може да се оспори в съда.

Затова с ваксината на „Астра Зенека” ще се ваксинират засега само лица между 60 и 69 години.

Междувременно Конституционният съд постанови, че регионалното правителство на Галисия не може със закон да задължава хората да се ваксинират. Жалбата срещу местния закон бе подадена от централното правителство с аргумента, че е противоконституционен. Докато се водеха съдебните спорове броят на ваксинираните надхвърли броя на заразените от началото на пандемията.

В страната има и регистър, в който се описват лицата, отказали да се ваксинират. Информацията не е публична.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X