Имплантирането нови клетки може да възстанови увреден от инсулт мозък

OFFNews 09 юни 2023 в 13:52 1764 0

форум

Снимка МУ Варна

Форум „Неврогенеза на Черно море“

Нови клетки, имплантирани в увреден от инсулт мозък, могат да укрепят невронната му мрежа и да го възстановят. Методът беше представен на форума „Неврогенеза на Черно море“/“Black Sea Neurogenesis“, който се организира за поредна година от Медицински университет – Варна с подкрепата на Национална програма „Европейски научни мрежи“ на Министерството на образованието и науката, и проект TRANSTEM на Европейската комисия.

Алтернативните стратегии за възстановяване на мозъка и спонтанно възвръщане на функциите след исхемичен инсулт бяха обсъдени от специалисти от Германия, Швейцария, Испания, Франция, Австрия, Швеция, Италия, Великобритания, Гърция и България, Япония и САЩ. Подходът допълва познатата до момента рехабилитация. 

Експертите в областта на клетъчната биология, епигенетиката, генетиката, невробиологията, невропатологията и биоинформатиката обсъдиха и теми, свързани с развитието на мозъка от ембрионален етап до възрастен индивид, процесите на стареене на мозъка и регенериране на клетките.

Форумът е уникален, защото бяха преплетени 2 основни концепции - за механизмите на развитие на мозъка преди раждането и за пластичността на мозъка при възрастни след увреда. Всички подобни форуми, които се организират сред световните научни области, акцентират само на една от двете концепции. Важно е учените, които работят в тези области, да обменят директно опит и мнения в един общ форум. Така се раждат нови идеи поради факта, че тези механизми и в двата случая имат повторяемост в своите молекулни връзки и в това, как рабтят различните сигнални пътища, обясни проф. д-р Антон Тончев, директор на Научноизследователския институт в МУ-Варна и научен организатор на форума.

Богатата научна програма бе разпределена в две основни секции: неврогенеза по време на развитието и неврогенеза при възрастни. Учените се фокусираха върху търсене на решения за лечения при исхемичен инсулт, мозъчни тумори, дегенеративни заболявания чрез разкриване на новости за процесите на неврогенеза.

Неврогенезата е процес на образуване на неврони от стволови клетки, който започва през ембрионалното развитие и води до образуването на около 70 милиарна нервни клетки. В отделни мозъчни региони, неврогенезата продължава през целия живот на човека. Учените са заинтересовани от молекулярните механизми на това образуване, за да разберат как могат да окажат влияние върху процеса, с цел нови терапии.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови