Илко Гетов: Въпросът с оставката ми не трябва да се коментира чрез медиите

Проблемът не са е-рецептите, а липсата на данни за наличните лекарства, смята д-р Гергана Николова

OFFNews 04 ноември 2023 в 10:00 4317 3

Гетов

Снимка БГНЕС

Илко Гетов

Въпросът за оставката ми не трябва да се коментира чрез медиите, обяви зам. здравният министър Илко Гетов пред БНТ.

Малко по-рано оставката му бе поискана от ефира на националната медия от Българския лекарски, а поводът е проблемът с електронните рецепти.

Гетов напомни, че въвеждането на електронните рецепти е станало след решение на здравната комисия в парламента.

Той посочи, че за да не се създава стрес, са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците.

"Само за трите седмици, всъщност сега изтичат, откакто е въведено, сравнено с същия период на миналата година, около 1/3 е намаляла употребата на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са истински, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори, индикаторът е намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност. И ние сме го постигнали с една мярка", заяви Илко Гетов.

Проблемът в момента не е издаването на електронни рецепти, а това, че няма база данни за наличните лекарства - това мнение изрази пред Нова тв общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

"Бих казала, че личните лекари имаме най-малък проблем с електронните рецепти, защото ние издаваме електронни документи. Ние сме издали над 37 милиона електронни рецепти. Проблемът, който се повдига от лекарския съюз, това е невъзможността и дискриминацията по отношение на лекари, които не могат в така създадената наредба да издават и да създават електронни документи. Това лишава част от лекарското съсловие от възможността да упражнява професията си", бе категорична тя.

По думите й големият проблем е, че нито лекарите, нито държавата са наясно с наличността на лекарствата, за да бъдат изписани.

"Защото когато нямаме база данни и изписваме лекарство, което се оказва, че го има в списъка, който на нас са ни дали, а същевременно то не е налично в страната - пациентът не може да го получи. Няма как да вземеш един медикамент, който не е наличен в страната", подчерта д-р Гергана Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

04.11 2023 в 14:35

за всякакви промени се искат топки - хората не обичат промяна

трябва да да електронни, и въвеждането изкарва наяве всякакви други неразбории , това е гъвкав процес (Agile)

Няма как от раз да стане , особено е България

Продължавайте да оправяте на базата на откритото и само напред

Сега, дали това е префектния министър, това е друга работа

5827

2

pisnamiotmutri

04.11 2023 в 14:27

Започнаха да предписват антибиотици дори за настинка. Лекарите ни са убийци!

1005

1

ПР

04.11 2023 в 11:04

Уважавам много акад.Денков.И го подкрепям за цялостна дейност.Но!!!Стана пределно ясно,че министър Йоловски е rat/mole-плъх,къртица в МС.Какво дири още там?!Другата калинка/и са Хинков и екип.Самата е-рецепта е нещо добро и е бъдещето.Ами направете си ПЪРВО софтуера и го координирайте с динозаврите от Информационно обслужване!!!Направихте и пациенти,и лекари,луди калинки.Оставки в МЗ,веднага!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика