Идентифицираха финландски вариант на COVID-19

Новата мутация е установена при пациент във Финландия, но най-вероятно е внесена отвън, смятат експерти

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2021 в 13:06 607 0

Нова мутация на коронавирус идентифицирана от финландската лаборатория „Vita Laboratoriot“ в южна Финландия. Щамът е наречен Fin-796H. Според лекарите той съдържа мутации, които се срещат в британския и южноафриканския щам, предаде БГНЕС.

„Този щам беше открит при пациент миналата седмица, така че не се знае нищо за неговата инфекциозност и потенциал за разпространение, както и за ваксинална резистентност“, казва доцент Тару Мери от „Vita Laboratoriot“.

Лекарите все още нямат информация къде се е развила тази мутация, но е вероятно това да се е случило извън Финландия, тъй като броят на случаите на коронавирусна инфекция в страната е по-малък, отколкото в други държави, смята лабораторията.

Броят на случаите във Финландия се е увеличил с 548 на ден и е достигнал 51 595. Общо 723 души са починали в страната от усложнения, причинени от инфекцията. Повече от 2 милиона жители са тествани за коронавирус. Най-големият дневен прираст на броя на заразените – 840 е регистриран на 10 декември 2020 г.

В страната са установени 449 случая на инфекция с нови щамове на коронавирус от Великобритания и Южна Африка.

Около 240 хиляди финландци вече са получили ваксината срещу коронавирус, което е около 4% от населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови