Японски противовирусен препарат показа по-бързо възстановяване при пациенти с коронавирус

OFFNews 23 септември 2020 в 12:47 1852 0

Третата фаза на клинични изпитвания на противовирусния препарат Авиган на "Фуджифилм холдингс корп" показа, че лекарството намалява времето за възстановяване на пациентите с COVID-19 без тежки симптоми, съобщи Ройтерс. Компанията очаква да получи бързо разрешително от японските регулатори.

Клиничните изпитвания върху 156 пациенти в Япония показаха, че приемалите Авиган са се подобрили след 11,9 дни срещу 14,7 дни за групата, приемала плацебо. Японското правителство призова "Фуджифилм" да утрои националните запаси от Авиган, който бе одобрен през 2014 г. за лечение на грип и обеща да го дари на други страни, ако проявят интерес.

Недостигът на пациенти в Япония забави клиничните изпитвания на лекарството за терапия при COVID-19. През юли специалистите от Здравния университет "Фуджита" съобщиха, че изследванията им върху Авиган не са статистически значими.

След приключването на третата фаза на изпитванията, от "Фуджифилм" обявиха, че ще направят пълен анализ на резултатите и се надяват да поискат разрешение за прилагане на лекарството при пациенти с COVID-19 през октомври.

В много страни се продават генерични варианти на Авиган под името Фавипиравир, който бе одобрен в Русия и Индия срещу новия коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!