И COVID, и грипен вирус са открити в проба на дете

OFFNews 28 януари 2022 в 19:32 1537 0

Коинфекция - от COVID и грипен вирус, е била открита в проба на дете при направени изследвания на 9 деца на възраст между 11 г. и 18 г., съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова пред БНТ. 

Доказаните грипни вируси са от типа на най-разпространения в Европа H3N2. Христова напомни, че сега е сезонът на грипа и е добре при пациенти с отрицателен тест за COVID да се направи изследване и за грип.  

В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна е в над 50% от пробите, доминира и с времето все повече се налага. За последната седмица около 85% от пробите са с Омикрон, а останалите 15% с Делта, посочи професорът.

Христова изтъкна, че в последните дни се забавя темпът на заболеваемост, което вероятно означава, че до две седмици можем да достигнем пика на вълната. Децата стават все по-уязвими, а вирусът циркулира много интензивно.

"Облекчаването на мерките в редица страни се равнява на нашите мерки, макар и затегнати. Великобритания доста преди нас навлезе в бурята "Омикрон", сега данните показват намаляване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят мерките, когато и ние достигнем намаляване на заболеваемостта - тези неща са свързани", подчерта проф. Христова.

Тя обясни, че Омикрон ще засегне много хора в относително кратък период от време, което ще подейства за засилване на имунитета и вероятно ще имаме няколко месеца на затишие, след което ще се пробват следващите вируси.

"Единственият начин да сме подготвени за Омикрон е като направим бустер и имаме активна имунна система, която бързо да го разпознае и да го елиминира", категорична е проф. Христова с уточнението, че този вариант на COVID протича по-леко, но не бива да се подценява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика